5 lakih letnjih užina

Ako vodite računa da se zdravo hranite ili prosto želite da sredite liniju za kupaći kostim, to ne znači
da je neophodno da se izgladnjujete. Nutricionisti smatraju da je najzdravije jesti lakšu hranu više puta dnevno, a evo nekih predloga za ukusnu letnju užinu koja će vas zasititi a ne sadrži više od 200 kalorija.

PEČENO GROŽĐE
POTREBNO JE
450 g grožđa, maslinovo ulje, košer so, timijan (3- 4 listića), četvrtina šoljice lešnika, ¾ šoljice rikota sira, kašika meda, kašika vanile, tost hleb

PRIPREMA
Zagrejte rernu na 250 stepeni, pa u nju stavite grožđe i lešnik i pospite tamjanom i maslinovim uljem.
Promešajte sve, kako bi sve bilo nauljeno, pa stavite u rernu i pecite 10 – 15 minuta, u zavisnosti koliko želite da vam grožđe bude pečeno. Kada sve izvadite iz rerne uklonite timijan. U činiji pomešajte vanilu, med i sir, pa tu mešavinu nanesite na tost, a preko toga prelite mešavinu grožđa i lešnika iz rerne.

SALATA OD LUBENICE
POTREBNO JE
lubenica- parčići iseckani na veličinu zalogaja, ¼ šoljice belog balzamiko sirćeta, 1 ½  kašika maslinovog ulja, ¼ šoljice svežeg lubenicinog soka, kašika iseckanog svežeg lista nane, kašika iseckanog crvenog luka, ¾ šoljice nemasnog feta sira, lišće sveže nane (za dekoraciju), so i biber

PRIPREMA
Isecite lubenicu na komade veličine zalogaja i ostavite sa strane, a sirće so i biber izmešajte dok se so ne otopi. Polako u preliv umešajte maslinovo ulje i sok od lubenice, pa dodajte iseckanu nanu. Lubenicu, sir i luk stavite u veliku činiju pa prelijte mešavinom začina koju ste pripremili. Nežno mešajte salatu dok sastojci ne budu ravnomerno raspoređeni, pa odozgo nabacajte cele listove nane i servirajte.

MINI SALATA
POTREBNO JE
12 čeri paradajza, 70 g svežeg mocarela sira, kašika seckanog svežeg bosiljka, kašika balzamiko sirćeta
PRIPREMA
Iseći čeri na polovine, pa zatim i sir na komade slične veličine. Zatim sve sastojke izmešati u činiji i
servirati.

SLADOLED OD BANANE
POTREBNO JE
2 banane, 2 kašike ekstrakta od vanile

PRIPREMA
Isecite banane na kolutiće (što sitnije, ali da ne budu izgnječene), i stavite u zamrzivač na najmanje 3
sata, mada bi najbolje bilo da u zamrzivaču prenoće. Kada izvadite banane iz zamrzivača miksajte ih u blenderu dva i po minuta, nakon čega će se one pretvoriti u ledeni krem. Posle dva minuta miksanja
ubacite i ekstrakt od vanile, pa nastavite još pola minuta. Odmah sipajte u činije i služite.

PEČENI PARADAJZ
POTREBNO JE

2 paradajza, pola kašike maslinovog ulja, pola kašike peršuna, ¼ kašike origana, ¼ kašike sušenog bosiljka, ¼  kašike ekstrakta belog luka, 2 čena izmrvljenog belog luka, 150 g nemasnog feta sira

PRIPREMA
Stavite polovine paradajza u posudu za pečenje i prelijte maslinovim uljem. Podelite peršun, origano,
bosiljak, beli luk i svež i u prahu, tako da na svakoj polovini paradajza bude po malo. Zatim prekrijte
folijom i pecite na 250 stepeni 20 minuta. 3 minuta pre nego što izvadite jelo iz rerne, sklonite foliju, da se sir malo zapeče. Kada sir dobije zlatkasto žutu boju, jelo je spremno za serviranje.

izvor : zena.blic.rs
Previous
Next Post »
Thanks for your comment