Ako volite pravi domaći sladoled bez šlagova i praškova, ako se sećate sladoleda iz starih poslastičarnica, punog ukusa mleka i žumanaca, ako vam je dosadilo da sladoled iz domaće radinosti bude pun ledenih kristala i želite mek sladoled koji možete zahvatiti kašikom čim ga izvadite iz friza i odmah poslužiti - ne treba vam mašina za sladoled, samo malo volje i malo mesta u zamrzivaču. Evo nekih od najukusnijih recepata za pripremanje ove ledene poslastice kod kuće.
SLADOLED SA KOKOSOVIM MLEKOM
POTREBNO JE
200 ml kokosovog mleka, 200 g maskarpone sira, 3 žumanca, 100 g šećera, 150 g bele čokolade, 50 g mleka u prahu, 50 g kokosa, vanilin šećer, 200 ml slatke pavlake
PRIPREMA
U šerpu staviti kokosovo mleko i izmutiti sa žumancima i šećerom. Kuvati na laganoj vatri dok se blago ne zgusne, ali paziti da se ne ugrudva. Kada se ukloni sa vatre, izmiksati mleko u prahu i belu čokoladu (istopljenu na pari). Smesu ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Umutiti pavlaku za šlag. Ručno dodati maskarpone sir i kokosovo brašno u smesu, a onda je pomešati smesom sa žumancima. Sve lagano izmešati varjačom. Sipati u posudu za zamrzivač i svakih par sati izvaditi i promešati kašikom, dok se ne zaledi. Pri posluživanju preliti belom čokoladom i posuti kokosom.
U šerpu staviti kokosovo mleko i izmutiti sa žumancima i šećerom. Kuvati na laganoj vatri dok se blago ne zgusne, ali paziti da se ne ugrudva. Kada se ukloni sa vatre, izmiksati mleko u prahu i belu čokoladu (istopljenu na pari). Smesu ostaviti da se ohladi do sobne temperature. Umutiti pavlaku za šlag. Ručno dodati maskarpone sir i kokosovo brašno u smesu, a onda je pomešati smesom sa žumancima. Sve lagano izmešati varjačom. Sipati u posudu za zamrzivač i svakih par sati izvaditi i promešati kašikom, dok se ne zaledi. Pri posluživanju preliti belom čokoladom i posuti kokosom.
VODENI SLADOLED
POTREBNO JE
200 g šlaga u prahu (vode malo manje od onoga koliko piše na uputstvu), 1/2 l kvalitetnog gustog jogurta, šećer po ukusu, vanil-šećer ili rendana čokolada, voće po želji
200 g šlaga u prahu (vode malo manje od onoga koliko piše na uputstvu), 1/2 l kvalitetnog gustog jogurta, šećer po ukusu, vanil-šećer ili rendana čokolada, voće po želji
PRIPREMA
Umutiti šlag sa vodom i šećerom (oko 150-200 g), dodati jogurt i promešati, dodati vanil-šećer. Razliti i staviti da se stegne u zamrzivaču i povremeno mešati.
Umutiti šlag sa vodom i šećerom (oko 150-200 g), dodati jogurt i promešati, dodati vanil-šećer. Razliti i staviti da se stegne u zamrzivaču i povremeno mešati.
SLADOLED SA PUDINGOM
POTREBNO JE
1 l mleka npuding sa ukusom po želji, 15 kašika šećera, 8 jaja, 2,5 dl slatke pavlake, 100 g čokolade,
1 l mleka npuding sa ukusom po želji, 15 kašika šećera, 8 jaja, 2,5 dl slatke pavlake, 100 g čokolade,
4 vanilin šećera, 1/2 margarina
PRIPREMA
Žumanca pomešati sa pudingom i šećerom i skuvati u mleku. Dodati margarin i čokoladu. U hladnu smesu dodati slatku pavlaku i dobro umućen sneg od belanaca sa 8 kašika šećera. Staviti u zamrzivač.
Žumanca pomešati sa pudingom i šećerom i skuvati u mleku. Dodati margarin i čokoladu. U hladnu smesu dodati slatku pavlaku i dobro umućen sneg od belanaca sa 8 kašika šećera. Staviti u zamrzivač.
SLADOLED SA VIŠNJAMA I PLAZMOM
POTREBNO JE
1 l mleka, 8 jaja, 500 g šećera, 100 g čokolade, 100 g mlevenog keksa, 100 g višanja ili nekog drugog voća, 3 kašike gustina, 100 g maslaca, vanilin šećer
PRIPREMA
U posudu sipajte gustin i žumanca, ulupajte žicom, pa dolijte decilitar mleka. Umutite, dodajte šećer, pa opet mutite. Skuvajte preostalo mleko, umešajte umućenu masu od žumanaca i kuvajte. Kada se smesa ukuva, umešajte maslac dok je još vruće. Ostavite fil da se potpuno ohladi, a za to vreme umutite sneg od belanaca. U umućena belanca ručno umešajte ohlađenu masu od žumanaca. Ovako dobijen krem podelite u tri manje posude na jednake delove. U prvi deo krema umešajte rastopljenu čokoladu. Drugi deo krema pomešajte s mlevenim keksom. U preostali krem dodajte iseckane višnje ili voće po želji. U pripremljene modle, plastične ili metalne čaše sipajte prvo krem s čokoladom, pa sa keksom i na kraju s voćem i sve stavite u zamrzivač preko noći.
Izvor zena.blic.rs
Show Konversi KodeHide Konversi Kode Show EmoticonHide Emoticon