Mnogim gradovima posvećene su pesme i stihovi, o nekima su snimljeni filmovi, a mi smo pronašli torte nazvane njihovim imenima.
BEOGRADSKA TORTAPOTREBNO JE
16 jaja, 390 g šećera, 125 g mlevenog badema, 120 g brašna, 2 kesice vanilin šećera, 5 dl mleka, 1 margarin, 100 g seckanog badema
PRIPREMA
Umutite čvrst sneg od osam belanaca i dodajte 70 g brašna. Umutite šest žumanaca sa 180 g šećera, dodajte mleveni badem i u to umešajte sneg od belanaca. Pecite u podmazanom i brašnom posutom kalupu oko 40 minuta na 180 stepeni. Pečenu tortu izvadite iz kalupa, ohladite je i presecite na pola. Za fil umutite 10 žumanaca sa preostalim šećerom, pa im dodajte ostatak brašna, vanilin šećer i decilitar hladnog mleka. Mutite da dobijete krem bez grudvica, a ostatak mleka stavite da provri. U ključalo mleko umešajte pripremljena žumanca i kuvajte dok se fil ne zgusne. Posebno umutite margarin i dodajte ga ohlađenom filu. Filujte kore, celu tortu, premažite i spolja, pa pospite seckanim bademima.
TORTA LJUBLJANAPOTREBNO JE
15 jaja, 32 kašike šećera, 11 kašika brašna, 2 pomorandže, 12 kašika mlevenih oraha, štangla čokolade za kuvanje, 6 kašika mlevenih badema, kašika ulja, 3 kesice vanilin šećera, 0,5 l mleka, 1 margarin, 100 g šećera u prahu
PRIPREMA
Umutite četiri jajeta sa pet kašika šećera, dodajte četiri kašike brašna i rendanu koru pomorandže. Pecite u podmazanom plehu u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pečenu koru izvadite i ohladite je. Umutite pet jaja sa 6 kašika šećera, pa u to dodajte mlevene orahe, štanglu rendane čokolade, kašiku brašna i rendanu koru od pomorandže. Pecite i ovu koru u podmazanom plehu na 200 stepeni, a gotovu koru ohladite. Potom umutite čvrst sneg od šest belanaca, pa im postepeno dodajte šest kašika šećera. Pažljivo umešajte mlevene bademe, kašiku ulja i tri kašike brašna, te ispecite i treću koru i ohladite je. Sve tri kore prelijte sokom od dve pomorandže. Za fil umutite šest žumanaca sa 15 kašika šećera, tri kašike brašna i malo mleka, a preostalo mleko stavite da provri i onda prelijte masu od žumanaca i skuvajte gust krem. Penasto umutite margarin sa šećerom u prahu i vanilin šećerom i sjedinite s kremom od žumanaca. Filujte tortu tako da crna kora bude u sredini. Tortu ukrasite po želji.
ZAGREBAČKA TORTAPOTREBNO JE
ZA KORE
16 jaja, 390 g šećera, 125 g mlevenog badema, 120 g brašna, 2 kesice vanilin šećera, 5 dl mleka, 1 margarin, 100 g seckanog badema
PRIPREMA
Umutite čvrst sneg od osam belanaca i dodajte 70 g brašna. Umutite šest žumanaca sa 180 g šećera, dodajte mleveni badem i u to umešajte sneg od belanaca. Pecite u podmazanom i brašnom posutom kalupu oko 40 minuta na 180 stepeni. Pečenu tortu izvadite iz kalupa, ohladite je i presecite na pola. Za fil umutite 10 žumanaca sa preostalim šećerom, pa im dodajte ostatak brašna, vanilin šećer i decilitar hladnog mleka. Mutite da dobijete krem bez grudvica, a ostatak mleka stavite da provri. U ključalo mleko umešajte pripremljena žumanca i kuvajte dok se fil ne zgusne. Posebno umutite margarin i dodajte ga ohlađenom filu. Filujte kore, celu tortu, premažite i spolja, pa pospite seckanim bademima.
15 jaja, 32 kašike šećera, 11 kašika brašna, 2 pomorandže, 12 kašika mlevenih oraha, štangla čokolade za kuvanje, 6 kašika mlevenih badema, kašika ulja, 3 kesice vanilin šećera, 0,5 l mleka, 1 margarin, 100 g šećera u prahu
PRIPREMA
Umutite četiri jajeta sa pet kašika šećera, dodajte četiri kašike brašna i rendanu koru pomorandže. Pecite u podmazanom plehu u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Pečenu koru izvadite i ohladite je. Umutite pet jaja sa 6 kašika šećera, pa u to dodajte mlevene orahe, štanglu rendane čokolade, kašiku brašna i rendanu koru od pomorandže. Pecite i ovu koru u podmazanom plehu na 200 stepeni, a gotovu koru ohladite. Potom umutite čvrst sneg od šest belanaca, pa im postepeno dodajte šest kašika šećera. Pažljivo umešajte mlevene bademe, kašiku ulja i tri kašike brašna, te ispecite i treću koru i ohladite je. Sve tri kore prelijte sokom od dve pomorandže. Za fil umutite šest žumanaca sa 15 kašika šećera, tri kašike brašna i malo mleka, a preostalo mleko stavite da provri i onda prelijte masu od žumanaca i skuvajte gust krem. Penasto umutite margarin sa šećerom u prahu i vanilin šećerom i sjedinite s kremom od žumanaca. Filujte tortu tako da crna kora bude u sredini. Tortu ukrasite po želji.
ZA KORE
180 g maslaca, 150 g otopljene čokolade, 180 g šećera, 9 jaja, 180 g mlevenih badema, 2 kašike prezli, kašika ruma
ZA I FIL
ZA I FIL
5 jaja, 180 g šećera u prahu, kašika brašna, kesica vanilin šećera
ZA II FIL
ZA II FIL
180 g maslaca, 150 g otopljene čokolade, 3–5 kašika šećera, 50 g mlevenih lešnika
ZA GLAZURU
ZA GLAZURU
3 kašike vode, 150 g šećera, 150 g čokolade
PRIPREMA
Od belanaca umutite čvrst sneg. Izmešajte maslac sa otopljenom čokoladom i šećerom, pa u to dodajte jedno po jedno žumance. Stalno mešajući mikserom dodajte bademe i prezle natopljene rumom. Laganim mešanjem sjedinite obe mase i od nje ispecite četiri kore. Za prvi fil umutite jaja sa šećerom u prahu, dodajte vanilin šećer i brašno, pa kuvajte na pari dok se fil ne zgusne. Za drugi fil dobro umutite maslac i dodajte mu šećer, otopljenu čokoladu i lešnike. Sjedinite s prethodno skuvanim i prohlađenim filom. Premažite svaku koru, a odozgo prelijte glazurom od čokolade i ukrasite po želji.
PRIPREMA
Od belanaca umutite čvrst sneg. Izmešajte maslac sa otopljenom čokoladom i šećerom, pa u to dodajte jedno po jedno žumance. Stalno mešajući mikserom dodajte bademe i prezle natopljene rumom. Laganim mešanjem sjedinite obe mase i od nje ispecite četiri kore. Za prvi fil umutite jaja sa šećerom u prahu, dodajte vanilin šećer i brašno, pa kuvajte na pari dok se fil ne zgusne. Za drugi fil dobro umutite maslac i dodajte mu šećer, otopljenu čokoladu i lešnike. Sjedinite s prethodno skuvanim i prohlađenim filom. Premažite svaku koru, a odozgo prelijte glazurom od čokolade i ukrasite po želji.
Izvor : zena.blic.rs
Show Konversi KodeHide Konversi Kode Show EmoticonHide Emoticon