Piletina je vrsta mesa koju domaćice najčešće pripremaju. Ovu su tri originalna recepta kako da pripremite obrok za tili čas.
PILETINA SA SENFOM
POTREBNO JE
600 g pilećeg filea, malo soli, 3 kašike susama, 3 kašike kisele pavlake, 3 kašike senfa, kašika soja sosa, 0,3 dl maslinovog ulja, malo bibera, 2 čena belog luka
PRIPREMA
Belo meso iseckajte na kocke i premažite ih senfom. Sipajte ulje u tiganj i zagrejte ga. Ravnomerno rasporedite komadiće mesa u tiganj i pržite ih dok ne dobiju zlatnožutu boju. Dodajte soja sos. Dolijte u tiganj 0,5 dcl vode i ostavite da se dinsta još 10-15 minuta. Nakon toga meso izvadite u posebnu posudu. Zagrejte ponovo ulje i propržite susam tridesetak sekundi. Vratite meso. Na samom kraju, dodajte beli luk.
PILETINA U PAVLACI
POTREBNO JE
POTREBNO JE
200 g pilećeg mesa, jedna veća glavica crnog luka, vegeta, so, biber, ulje, 1/2 pavlake
PRIPREMA
Crni luk sitno iseckati, začiniti vegetom dodati malo ulja i vode i dinstati dok luk ne postane staklast. Izdinstanom luku dodati iseckano na kockice pileće meso, malo vode da ogrezne i ostaviti da se krčka dok sva voda ne ispari. Kad je gotovo, dodati pavlaku, malo soli i bibera. Uz ovo jelo idealno ide obaren i začinjen mladi krompir.
ENČILADA
POTREBNO JE
6-8 tortilja ili običnih palačinki, šoljica polutvrdog sira za topljenje
POTREBNO JE
6-8 tortilja ili običnih palačinki, šoljica polutvrdog sira za topljenje
Za fil: 2 kom. pilećeg belog mesa, kašika brašna, 400 g pelata, 2 čena belog luka, kašičica kurkume,
pola kašičičice čili praha, pola kašičice soli, kocka za supu, ulje
PRIPREMA
Piletinu isecite na tračice i skuvati u vodi gde ste otopili kocku za supu, a možete dodati samo suvi začin ili so. Kuvati dok piletina ne omekša, oko 10-15 minuta. Ocedite od vode. Zagrejte ulje, dodajte beli luk i pržite oko minut, dodajte brašno, zapržiti oko 30 sekundi i dodati pelat. Ako je pregusto malo razrediti sa vodom. Dodati začine: kari, čili i so. Promešajte i nakratko kuvajte oko 5-7 minuta. Odvojiti deo umaka za polivanje tortilja. U umak dodati pileće meso, promešajte i kuvajte oko minut. Tortilje zagrejte pre punjenja. Dodajte oko dve-tri kašike fila na svaku tortilju. Zamotajte. Poređajte jednu pored druge. Prelijte pelatom i pospite rendanim sirom. Pecite na 200 stepeni od pet do deset minuta.
PILETINA SA KARIJEM
POTREBNO JE
POTREBNO JE
belo meso (oko 400 g), mala glavica luka, 60 g blanširanih badema, 3-4 kašičice karija u prahu, 1/2 čaše vode, so, biber, peršun, srednji paradajz ili nekoliko čeri paradajza, krupno rendana korica polovine limuna, maslinovo ulje za prženje
PRIPREMA
Na malo maslinovog ulja propržiti krupno sečeni crni luk. Kad luk dobije zlatnobraon boju, dodati cele ili prepolovljene bademe. Pržiti dok bademi ne porumene.
Piletinu iseći na komadiće pa preliti sa malo maslinovog ulja, posoliti i pobiberiti, pa varjačom dobro promešati. Pripremljenu piletinu dodati u vok s lukom i bademom. Pržiti uz povremeno mešanje dok se piletina ne skuva i dok ne dobije lepu boju. Kad je piletina gotova, dodati kari i pola čaše vode. Dobro promešati, pa ostaviti da se ukrčka nekoliko minuta. Uz stalno mešanje nastaviti s prženjem pa začiniti krupno mlevenim biberom, solju i peršunom. Kada je voda gotovo isparila, dodati paradajz sečen na kriške ili nekoliko celih čeri paradajza i rendanu koricu limuna. Kratko propržiti da paradajz sačuva svoju formu, pa skloniti s vatre.
Piletinu iseći na komadiće pa preliti sa malo maslinovog ulja, posoliti i pobiberiti, pa varjačom dobro promešati. Pripremljenu piletinu dodati u vok s lukom i bademom. Pržiti uz povremeno mešanje dok se piletina ne skuva i dok ne dobije lepu boju. Kad je piletina gotova, dodati kari i pola čaše vode. Dobro promešati, pa ostaviti da se ukrčka nekoliko minuta. Uz stalno mešanje nastaviti s prženjem pa začiniti krupno mlevenim biberom, solju i peršunom. Kada je voda gotovo isparila, dodati paradajz sečen na kriške ili nekoliko celih čeri paradajza i rendanu koricu limuna. Kratko propržiti da paradajz sačuva svoju formu, pa skloniti s vatre.
KINESKI RUČAK SA KIKIRIKIJEM
POTREBNO JE
belo pileće meso, beli luk, crni luk, šargarepa, kupus, krastavac, paprika (crvena i zelena), pečurke (može ih zameniti jabuka), kikiriki neslani, po želji: bilo koje sezonsko povrće (bitno je da hrska),
belo pileće meso, beli luk, crni luk, šargarepa, kupus, krastavac, paprika (crvena i zelena), pečurke (može ih zameniti jabuka), kikiriki neslani, po želji: bilo koje sezonsko povrće (bitno je da hrska),
začini: soja sos, đumbir u prahu (ili bolje sveže rendani), vegeta, biber, začinska paprika, malo susama, gustin, čašica konjaka ili brendija
PRIPREMA
Pileće belo meso iseckati na kockice i pomešati sa 2-3 kašike soja sosa, čašicom konjaka i 2-3 kašike gustina. Sve lepo promešati i ostaviti da odstoji neko vreme u frižideru. Povrće iseckati na listiće, ne mnogo dugačke, a beli luk odvojiti u zasebni tanjirić. U dublji tiganj staviti 2-3 kašike ulja i ugrejati do tačke kada ulje počinje da se puši. Na tako ugrejano ulje dodati prstohvat soli i beli luk, kao i belo meso prethodno oceđeno od paca (pac ne bacati!). Na kraju dodati i đumbir. Pošto je ulje vrelo, brzim pokretima mešati meso i ne pržiti ga duže od 2-3 minuta. Tako proprženu piletinu vratiti u pac u kome je bila i preći na pripremanje povrća. U dublji tiganj staviti ulje i ugrejati. Opet dodati malo soli i izručiti iseckano povrće. Povrće pržiti uz intenzivno mešanje nekoliko minuta i postepeno mu dodavati vegetu, biber i začinsku papriku. Nakon 2-3 minuta prženja, dodati proprženu piletinu s pacom u kom se nalazila, kikiriki, susam, ostatak konjaka i soja sosa (2-3 kašike). Intenzivno mešati još nekoliko minuta i kada se meso i povrće lepo sjedini, skloniti s vatre i poslužiti uz pirinač. Ovo jelo je veoma ukusno i sprema se za samo 5-6 minuta .
Izvor : zena.blic.rs
Izvor : zena.blic.rs
Show Konversi KodeHide Konversi Kode Show EmoticonHide Emoticon