Sastojci:
- 1kg patlidžana
- ulje po potrebi
- 400 gr mljevenog mesa
- 2 glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- 400 gr rajčice (može konzervirana)
- 1 žlica svježeg timijana
- 1 žličica origana
- sol
- papar
- 1 žlica koncentrata od rajčice (košerva)
- 1 dl bijelog vina
- 1 žličica šećera
- lovorov list
Premaz od sira
- malo maslaca
- 300 ml mlijeka
- 2 žlice brašna
- 30 gr sira (kao za pizzu)
- 250gr ricotta sir
- malo muškatnog oraščića
Patlidžan dobro oprati, osušiti i narezati na šnite. Potom ga posložiti na tanjur, posoliti i ostaviti da odstoji 20 minuta. U dublju tavu dodati ulje i sitno isjeckan luk. Nakon nekoliko minuta dodati i sitno narezani češnjak. Kada luk poprimi zlatno žutu boju dodati mljeveno meso, vino, začine, rajčice i šećer. Kuhati na laganoj vatri 20 minuta uz miješanje.
Na gril tavi lagano popržiti patlidžan i potom slagati musaku – red patlidžana, red mesa i tako dok se svi sastojci ne utroše.
Pripremiti namaz od sira tako da se u posudi otopi maslac, dodati brašno i lagano dolijevati mlijeko uz stalno miješanje. Kada se umak zgusne dodati sir, ricotta sir i muškatni oraščić. Musaku premazati sa namazom od sira i staviti u zagrijanu pećnicu na 180ºC oko 40 minuta (dok ne poprimi zlatno žutu boju).
Dodatni savjet: Umjesto sa namazom od sira musaku također možete preliti sa jajima razmućenim u vrhnju za kuhanje.
Izvor : recepti-svijeta.com
Show Konversi KodeHide Konversi Kode Show EmoticonHide Emoticon