ČOKOLADNI TIRAMISU
SASTOJCI :
Za koru :
110 g šećera
4 velika jajeta
50 g neslanog maslac, plus dodatni za podmazivanje
85 g brašna
30 g kakao praha
Za preliv :
100 g kvalitetne bijele čokolade
2 kašike mlijeka
250 g Mascarpone sira
30 g šećera
1 veliko žumance
50 ml espresso kave
kakao u prahu, za posipanje
tamna čokolada
PRIPREMA :
Zagrijte pećnicu na 180ºC.Zamastite i stavite veliki plitki pladanj (oko 25cm od 40cm).
U velikoj zdjeli,umutite šećer i jaja,oko 4 do 5 minuta. U međuvremenu, rastopite maslac u malom tiganju na srednjoj temperaturi, a zatim dodajte u šećer i jaje i izmiješajte.Pomiješajte kakao i brašno u posudu.Kada sastavite sve smjese izlijte ga u posudu za pečenje na oko 1cm debljine. Kuvati 10 minuta, ili dok ne bude čvrsto i gipko na dodir. Ostavite da se ohladi.
U međuvremenu,izlomite bijele čokolade i dodajte u zdjelu s mlijekom.Zatim istopite. Ostavite da se malo ohladi.
Pažljivo izmiješati mascarpone sa šećerom i žumancetom.Zatim pomiješajte sa bijelom čokoladom.Zatim koru isjecite na kocke pospite kafom i ostavite da se upije par minuta.
Stavite mascarpone mješavinu preko vrha,pospite sa malo kakao praha, a zatim nastružite tamne čokolade, ako želite.Stavite u frižider dok ne bude spremno za jelo.
Show Konversi KodeHide Konversi Kode Show EmoticonHide Emoticon