ČOKOLADNI TIRAMISU

Chocolate Tiramisu


SASTOJCI :

Za koru :

110 g šećera
4 velika jajeta
50 g neslanog maslac, plus dodatni za podmazivanje
85 g brašna
30 g kakao praha

Za preliv :

100 g kvalitetne bijele čokolade
2 kašike mlijeka
250 g Mascarpone sira
30 g šećera
1 veliko žumance
50 ml espresso kave
kakao u prahu, za posipanje
tamna čokolada


PRIPREMA :

Zagrijte pećnicu na 180ºC.Zamastite i stavite veliki plitki pladanj (oko 25cm od 40cm).

U velikoj zdjeli,umutite šećer i jaja,oko 4 do 5 minuta. U međuvremenu, rastopite maslac u malom tiganju na srednjoj temperaturi, a zatim dodajte u šećer i jaje i izmiješajte.Pomiješajte kakao i brašno u posudu.Kada sastavite sve smjese izlijte ga u posudu za pečenje na oko 1cm debljine. Kuvati 10 minuta, ili dok ne bude čvrsto i gipko na dodir. Ostavite da se ohladi.

U međuvremenu,izlomite bijele čokolade i dodajte u zdjelu s mlijekom.Zatim istopite. Ostavite da se malo ohladi.

Pažljivo izmiješati mascarpone sa  šećerom i žumancetom.Zatim pomiješajte sa bijelom čokoladom.Zatim koru isjecite na kocke pospite kafom i ostavite da se upije par minuta.

Stavite mascarpone mješavinu preko vrha,pospite sa malo kakao praha, a zatim nastružite tamne čokolade, ako želite.Stavite u frižider dok ne bude spremno za jelo.
Previous
Next Post »
Thanks for your comment