Sastojci:
- šaka suhih vrganja
- 500 gr šampinjona
- šalica (za bijelu kavu) riže (može i malo više)
- 2 manja ili jedan crveni luk
- 3 češnja bijelog luka
- dosta peršina
- 1 dcl bijelog vina
- malo maslaca i maslinova ulja
- sol, papar
Priprema:
Suhe vrganje potopite u vodu bar pola sata prije prirpreme rižota. Kad vrganje ocijedite vodu ne bacajte, ona je odličan temeljac kojim ćete podlijevati rižot.
Na malo maslinova ulja i malo masla prodinstajte sitno nasjeckan crveni luk. Dinstajte ga posoljenog, da se što prije spari pa onda dodajte sitno nasjeckani bijeli luk i peršin. Čim puste miris (to je minut, dva) dodajte nasjeckane šampinjone i suhe vrganje te malo dinstajte stalno lagano miješajući. Dodajte rižu, dobro je promiješajte da se zrna riže miješajući oblože masnoćom (bit će ukusniji rižot, a i riža se neće zalijepiti, svako zrno će ostati za sebe). Zatim dodajte pola temeljca od vrganja, posolite, popaprite i kuhajte desetak minuta. Postepeno dodajite i ostatak temeljca i bijelo vino. Neka kuhanje traje ne više od dvadeset minuta (sve zavisi od vrste riže koju ste stavili u rižot). Po želji dodajte na kraju još malo peršina i obvezno kockicu maslaca. Ugasite vatru, poklopite i nakon par minuta „odmora“ navalite. U slast!!!
Na malo maslinova ulja i malo masla prodinstajte sitno nasjeckan crveni luk. Dinstajte ga posoljenog, da se što prije spari pa onda dodajte sitno nasjeckani bijeli luk i peršin. Čim puste miris (to je minut, dva) dodajte nasjeckane šampinjone i suhe vrganje te malo dinstajte stalno lagano miješajući. Dodajte rižu, dobro je promiješajte da se zrna riže miješajući oblože masnoćom (bit će ukusniji rižot, a i riža se neće zalijepiti, svako zrno će ostati za sebe). Zatim dodajte pola temeljca od vrganja, posolite, popaprite i kuhajte desetak minuta. Postepeno dodajite i ostatak temeljca i bijelo vino. Neka kuhanje traje ne više od dvadeset minuta (sve zavisi od vrste riže koju ste stavili u rižot). Po želji dodajte na kraju još malo peršina i obvezno kockicu maslaca. Ugasite vatru, poklopite i nakon par minuta „odmora“ navalite. U slast!!!
Izvor : recepti-svijeta.com
Show Konversi KodeHide Konversi Kode Show EmoticonHide Emoticon