3 neodoljiva slatkiša laka za pripremu

Ako nemate ideju šta da spremite za desert svojim ukućanima, evo naših predloga.


OMLET SA VANILOM

POTREBNO JE
150 g šećera u prahu, prah šećer za posipanje, 3 žumanca, 5 belanaca, 2 kesice vanilin-šećera, 40 zrna belog grožđa

PRIPREMA
Žumanca mutite sa šećerom i vanilom dok ne zapene, zatim dodajte čvrsto ulupanu penu od belanaca i grožđe, a onda masu stavite u ovalnu posudu premazanu maslacem i posutu šećerom. Sve pospite prah-šećerom i pecite 8-10 minuta na umerenoj vatri. Količina je dovoljna za 4-5 osoba.


KOCKE S JABUKAMA
POTREBNO JE
ZA KORU: 200 g brašna, 100 g maslaca, 100 g šećera
ZA FIL: 2 kašike brašna, četvrt kašičice sol, 150 g šećera, malo muskatnog oraščića, jaje, šolja kisele pavlake, kašičica ekstrakta vanile, 800 g rendanih jabuka, 2 kašike maslaca, 100 g šećera, 100 g brašna, kašičica cimeta
ZA DEKORACIJU, 80 g šećera, 40 g brašna, kašičica cimeta, 2 kašike rastopljenog maslaca
PRIPREMA
Za donju koru sjedinite brašno, maslac i šećer. Posebno izmešajte brašno, so, šećer i muskatni oraščić. U zasebnoj posudi umutite jaja s pavlakom i vanilom, dodajte prethodno napravljenu smesu od brašna i umešajte rendane jabuke. Na podmazan pleh stavite koru, sipajte smesu s jabukama i pecite oko 15 minuta na 200 stepeni. Smanjite rernu na 180 stepeni, nastavite da pečete još 30 minuta i izvadite iz rerne. Povećajte temperaturu na 200 stepeni. Za to vreme pripremite dekoraciju, pa šećer, brašno i cimet izmešajte sa rastopljenim maslacem. Dobijenu smesu izdrobite, pospite preko kolača i vratite u rernu na još 10 minuta.
KLAFUR TART
POTREBNO JE
ZA TESTO: 200 g brašna, 100 g maslaca, pola kašičice soli, kašika šećera u prahu, 1 jaje, vode po potrebi
ZA NADEV: 400 g višanja, 2 kašike gustina, 100 g šećera, 50 g šećera u prahu, kašičica cimeta,
1 limun

PRIPREMA
Pomešajte brašno, so i šećer u prahu, a onda utrljajte komadiće maslaca u brašno dok ne dobijete mrvičasto testo. Odvojeno ulupajte jaje, dodajte ga testu i dobro ga izradite. Po potrebi dodajte nekoliko kašika vode. Oblikujte od testa kuglu, uvijte je u foliju i ostavite da se u frižideru dobro ohladi. Pomešajte šećer, šećer u prahu, gustin, cimet i malo narendane limunove korice. Dodajte oceđene višnje i opet izmešajte. Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte testo, nešto veće od okruglog pleha za pečenje pita. Stavite na pleh, utapkajte i ostavite da malo visi preko ivica kalupa, pa sipajte fil od višanja. Ostatak testa razvaljajte, isecite na trakice i od njih napravite mrežu preko fila. Stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite desetak minuta, potom smanjite temperaturu na 180 stepeni i pecite još pola sata. Pitu služite hladnu.

Izvor : zena.blic.rs
Previous
Next Post »
Thanks for your comment