Kako da sačuvate hranjive sastojke povrća

Sirovo povrće nije uvek najveća riznica vitamina. Neko tek kada ga skuvate daje maksimum. Šta povrće gubi a šta dobija kuvanjem.

ŠAMPINJONI

Šta sadrži: Sirove pečurke sadrže vitamin D i vitamine iz grupe B. Jačaju kosti i štite nerve.
KUVANO: Dinstani šampinjoni su veoma ukusni, ali gotovo uopšte ne sadrže vitamine jer se oni gube prilikom kuvanja.
SAVET: Prilikom pranja, vitamini se spiraju s pečuraka. Zato ih bolje istrljajte vlažnim ubrusom.

ŠARGAREPA

Šta sadrži:  Velika količina vlaknastih materija stvara osećaj sitosti.

KUVANO: Pod dejstvom toplote i malo masti, ćelijska struktura se razbija, zahvaljujući čemu možemo bolje da iskoristimo hranljive materije.

SAVET: Šargarepa sadrži vitamin A rastvorljiv u masti, zato bi uvek trebalo da je pripremate sa malo ulja.

PARADAJZ

Šta sadrži: Folna kiselina za rast, biotin za lepu kosu, a vitamin C za imunitet - ovo su korisni sastojci sirovog paradajza.
KUVANO: Crveni pigment likopen, koji štiti od raka, lakše se iskorišćava kada je paradajz kuvan.
SAVET: Da biste organizmu obezbedili i likopen i vitamine, naizmenično jedite kuvan i sirov paradajz.

PAPRIKA

Šta sadrži: Crvene paprike su bogate vitaminom C.

KUVANO: Prilikom kuvanja, gubi se oko polovina vitamina C iz paprike, a ako je oljuštite, ostaćete bez još nekih supstanci od vitalnog značaja.


SAVET: Danas crvena, sutra zelena, prekostura žuta paprika - svaka boja sadrži druge dragocene sastojke.

Izvor : zena.blic.rs
Previous
Next Post »
Thanks for your comment