PEKARSKE KIFLE





Sastojci : 

Za tijesto : 1 kg brašna
                   250 ml mlijeka
                   1 kocka svježeg kvasca
                   1 jaje
                   1 kašičica šećera
                  so
                  malo ulja
                  voda
Za premazivanje : maslac


Priprema : 

U mlako mlijeko staviti 1 kašičicu šećera i kvasac te ostaviti nekoliko minuta da odstoji.Brašno posoliti i nauljiti.Jaje pjenasto umutiti i izliti ga u mlijeko.Dodati brašno i zamijesiti tijesto srednje tvrdoće.Zdjelu pokriti i ostaviti na toplom mjestu da naraste.Naraslo tijesto istresti na radnu površinu koja je prethodno podmazana uljem.Tijesto lijepo izraditi te kidati od njega manje loptice.Redati loptice u veliku,uljem namašćenu tacnu.Svaku lopticu ponovo,na nauljenoj radnoj površini,razviti oklagijom u oblik jajeta i motati u kiflice.Poredati kiflice u podmazanu tepsiju,premazati uljem,posoliti i ispeći.Pečene kiflice premazati maslacem i prekriti prozirnom folijom.
Previous
Next Post »
Thanks for your comment