TORTA OD JAGODA I BIJELE ČOKOLADE
SASTOJCI :
180 g mljevenog keksa
70 gr putera
100 ml mlijeka
1 kesica želatine
100 gr kisele pavlake
100 gr slatke pavlake
150 gr krem sira
200 g bijele čokolade
3 bjelanca
120 gr šećera
250 gr jagoda
PRIPREMA :
U zdjeli pomiješati mljeveni keks i istopljeni puter.Na tanjir za tortu staviti obruč od kalupa i sipati mješavinu keksa i putera,a zatim izravnati smjesu.Staviti u frižider da se malo stegne.U posudu staviti sir,a kiselu i slatku pavlaku pomiješati i dodati siru i to sve zajedno dobro umutiti.Na pari otopiti bijelu čokoladu.Želatin potopiti u hladnu vodu 5 minuta da nabubri.Mlijeko zagrijati da bude toplo,ali ne prevruće,a onda dodati želatin u mlijeko i miješati da se želatin rastopi.Polovinu mlijeka sa želatinom dodati smjesi sa sirom,a drugu polovicu otopljenoj čokoladi i svaku zasebno dobro izmiješati da se mase ujednače.Potom čokoladu dodati siru i sjediniti u kompaktnu masu.U čistoj posudi umutiti bjelanca u čvrst snijeg,pa postepeno dodavati kašiku po kašiku šećera,uz stalno miješanje.Umućeni snijeg od bjelanaca dodati u smjesu sira i čokolade i laganim pokretima ujednačiti masu.Na kraju dodati cijele jagode,ostavljajući sa strane nešto za dekorisanje.Masu koja je u tečnom obliku sipati na podlogu od keksa i vratiti u frižider da stoji 24 sata.Nakon toga skinuti obruč i tortu dekorisati po želji.
Show Konversi KodeHide Konversi Kode Show EmoticonHide Emoticon