Slatke i slane pogače

Brašno, kvasac, sveža jaja i još ponešto dovoljno je da se od testa naprave prave čarolije oblika i ukusa. Preporučujemo vam da obavezno umesite bar jedno od ovih mirisnih peciva i pogača.



PREKRŠTENE ZEMIČKE

POTREBNO JE
oko 600 g brašna, 2 kesice suvog kvasca, 100 g šećera, kašičica mešavine začina (cimet, muskatni orah, karanfilić), prstohvat soli, 100 g brusnica, 40 g maslaca, 300 ml mleka, 2 jajeta
ZA PASTU
80 g brašna, 4 kašike vode
ZA GLAZURU
50 ml vode, 2 kašike šećera
PRIPREMA
U velikoj činiji pomešajte brašno s kvascem, šećerom, začinima i solju. Zagrejte maslac s mlekom, jaja umutite viljuškom, pa sve dodajte u činiju i varjačom mešajte da testo počne da se sjedinjava. Čistim rukama završite mešenje, pa prebacite testo na pobrašnjen sto i mesite 10 minuta s brusnicama da dobijete glatko testo. Prebacite ga u podmazanu činiju, pokrijte krpom i ostavite na toplom da se udvostruči. Potom ga kratko premesite i podelite na 12 loptica. Ređajte ih s malim razmakom u četvrtast pleh, pokrijte i ostavite još pola sata na toplom. Pomešajte brašno s vodom, masu stavite u kesicu i njom pravite krstove preko svake zemičke. Pecite oko 25 minuta na 190 stepeni. Za glazuru kuvajte vodu i šećer pet minuta, pa vrućom glazurom premažite vruće zemičke.

NAAN HLEPČIĆI
POTREBNO JE
kesica suvog kvasca, kašika šećera, 100 ml vode, oko 450 g brašna, pola kašičice soli, 50 ml maslinovog ulja, 80 ml gustog jogurta, 1 jaje
ZA POSLUŽIVANJE maslac, maslinovo ulje, beli luk
PRIPREMA
Pomešajte kvasac sa šećerom i mlakom vodom i ostavite da malo odstoji. Kad nadođe, dodajte mu brašno i so, pa mešajte da se sjedini. Usput umešajte maslinovo ulje, jogurt i jaje, pa, kad se testo sjedini, prevrnite ga na pobrašnjen sto i mesite oko tri minuta dodajući po potrebi brašno. Testo treba da bude meko i glatko, da se ne lepi za ruke. Pokrijte ga i ostavite 45 minuta na toplom. Kad naraste, lagano ga premesite i isecite na osam delova. Oblikujte svaki komad u loptu, a potom rukama istanjite „naan“ lepinjicu. Svaku pecite u debelom tiganju zagrejanom na blagoj temperaturi. Tako će lepinjice imati više mehurića, a gotove su kad s obe strane dobiju lepu boju. Poslužite s maslacem ili poprskajte uljem i natrljajte belim lukom.
ZLATIBORSKE POGAČE
potrebno je
400 g brašna, kesica suvog kvasca, kašika šećera, kašičica soli, 100 g zlatiborskog sira, 60 g omekšalog maslaca, 200 ml mlake vode
ZA PREMAZIVANJE
50 ml mleka, kašičica ulja
PRIPREMA
Suvi kvasac pomešajte sa mlakom vodom i šećerom, odmerite brašno, pa sve zamesite sa razmrvljenim sirom, solju i omekšalim maslacem. Mesite malo duže da se testo dobro sjedini, pa ga pokrijte i ostavite oko 35 minuta na toplom mestu. Potom ga premesite dodajući još pomalo brašna, pa podelite na 13 loptica. Loptice slažite u pleh pokriven pek-papirom i ponovo ostavite 20 minuta da narastu. Premažite svaku mlekom koje ste pomešali s uljem. Ako želite, pogačice možete posuti susamom ili kimom. Pecite oko 25 minuta na 190 stepeni. Poslužite s kajmakom i barenim jajim.
CVET SA SUVIM VOĆEM
POTREBNO JE
ZA TESTO
400 g glatkog brašna, kesica suvog kvasca, 80 g šećera, prstohvat soli, 50 g omekšalog margarina, 250 ml mlake neutralne pavlake
ZA FIL
2 jajeta, 400 g kisele pavlake, 100 g šećera, 100 g naseckanog suvog voća, 100 g suvog grožđa, narendana kora od pola limuna, 1 vanilin šećer, malo ruma
PRIPREMA
Od brašna, kvasca, šećera, soli, margarina i pavlake zamesite mekano glatko testo i mesite ga mikserom pet minuta, nastavcima za testo. Testo oblikujte u kuglu, pokrijte ga vlažnom krpom i ostavite na toplom da se digne. Za fil umutite penasto jaja sa šećerom i kiselom pavlakom. Dodajte koricu limuna i vanilin šećer, te sve dobro promešajte. Na kraju umešajte i naseckano voće, a grožđice prethodno potopite u rum i ocedite ih. Testo podelite na sedam delova. Svaki komad premesite i rastanjite. Premažite testo filom, uvijte i uspravno stavite u okrugli pleh s pek-papirom. Zagrejte rernu na 200 stepeni, a za to vreme će testo još da naraste. Pecite oko 40 minuta na 180 stepeni.

Izvor : zena.blic.rs
Previous
Next Post »
Thanks for your comment