Improvizujte u kuhinji i uživajte u jelima koja se lako pripremaju. Lazanje, paste, rižota sa ukusom Italije podjednako su dobri i vrući i hladni, a smažu se očas posla.
Rižoto sa bundevom
Potrebno je:
Potrebno je:
400 g pirinča
200 g očišćene bundeve
1 mali crni luk
5 kašika maslinovog ulja
50 g maslaca
1,2 l supe il vrele vode
100 g parmezana
Tuzlanska so
Priprema:
Iseckati luk i bundevu na kockice i propržiti na malo putera. Dodati pirinač pa mešajući dobro upržite sa svih strana, zatim dodajte supu, ili vrelu vodu, malo-pomalo. Mešajte sve dok se rižoto ne skuva. Kada je gotov dodajte preostali maslac, Tuzlansku so i dobro promešajte, pa ubacite permezan i mešajte dok se masa ne ujednači. Poklopite i ostavite 10 minuta. Kada je gotov, treba da izgleda kremasto, ali da se zrna ne lepe.
Sočna italijanska piletina
Potrebno je:
Potrebno je:
1 kašičica mlevene paprike
pola dl ulja
1 list lovora
250 ml soka od paradajza
luk sitno naseckan
kocka kokošje supe
kašika suve mešavine začina (origano, bosiljak, majčina dušica, ruzmarin)
za pohovanje
2-3 kašike rendanog sira
pola kašičice Tuzlanske soli
2-3 kašičice belog luka u prahu
1/4 kašičice origana
pola šolje brašna
oko 750 g pilećih fileta
pola dl ulja za prženje
Priprema:
Seckani luk kratko pržiti na ulju, dodati pola kašičice paprike, paradajz, kocku za supu, lovorov list i mešavinu začina. Pustite da proključa pa smanjite vatru i krčkajte pet minuta mešajući povremeno da se ne zalepi.
Dodati piletinu i krčkati 5 minuta okrećući s obe strane. Začiniti po potrebi.
U nekoj plićoj posudi pomešati sastojke za poh sa preostalom kašičicom mlevene paprike. Sklonite piletinu i vaditi jedan po jedan komad i polako uvaljajte u poh. Pržiti na ulju 2-3 minuta neka porumeni s obe strane. Sos vratite na ringlu i dodajte malo vode ako je potrebno neka još malo vri. Biber prema potrebi.
Dodati piletinu i krčkati 5 minuta okrećući s obe strane. Začiniti po potrebi.
U nekoj plićoj posudi pomešati sastojke za poh sa preostalom kašičicom mlevene paprike. Sklonite piletinu i vaditi jedan po jedan komad i polako uvaljajte u poh. Pržiti na ulju 2-3 minuta neka porumeni s obe strane. Sos vratite na ringlu i dodajte malo vode ako je potrebno neka još malo vri. Biber prema potrebi.
Parmiđana
Potrebno je:
1,5 kg plavog patlidžana
Potrebno je:
1,5 kg plavog patlidžana
400 g kačkavalja
kesica (40 g) parmezana
brašno
Za paradajz sos
1 l pasiranog paradajza
3-4 čena belog luka
2 kašičice origana
2 kašičice bosiljka
1 kašičica šećera
2 prstohvata Tuzlanske soli
malo bibera
malo maslinovog ulja
Priprema:
Patlidžan isecite po dužini, pospite sa Tuzlanskom solju. Beli luk sitno iseckajte i zajedno sa začinima propržite. Dodajte paradajz, šećer i so i kuvajte 20-30 minuta, dok se ne zgusne. Patlidžan umočen u brašno pržite i potom poređajte u nauljanu tepsiju, prelijte paradajz sosom, rendanim kačkavaljem i parmezanom. Ponovite postupak još jednom. Pecite 15 minuta na 200 stepeni.
Lazanja karbonara
Potrebno je:
Potrebno je:
500 g kora za lazanje
malo maslinovog ulja
2 čena belog luka
300 g šampinjona
100 g slanine
100 g dimljenog mesa
2 dl kuvanog paradajz soka
2 dl kisele pavlake
po ukusu origano
Tuzlanska so, biber
1 kašičica šećera
300 g gaude
Priprema:
Pripremiti kore za lazanje po uputstvu.
Na zagrejanom ulju propržiti vrlo kratko iseckani beli luk i dodati iseckane šampinjone. Pržiti ih oko 15 minuta i dodati iseckanu slaninu i dimljeno meso i kratko propržiti. Začiniti po želji i dodati kuvani paradajz pomešan sa kašičicom šećera. Skloniti sa ringle i umešati kiselu pavlaku. Sve dobro sjediniti, malo prohladiti i slagati lazanje.
Na zagrejanom ulju propržiti vrlo kratko iseckani beli luk i dodati iseckane šampinjone. Pržiti ih oko 15 minuta i dodati iseckanu slaninu i dimljeno meso i kratko propržiti. Začiniti po želji i dodati kuvani paradajz pomešan sa kašičicom šećera. Skloniti sa ringle i umešati kiselu pavlaku. Sve dobro sjediniti, malo prohladiti i slagati lazanje.
Vatrostalni sud malo podmazati, staviti koru, preliti sosom i bogato posuti narendanom gaudom. Tako uraditi sa svim korama i sosom. Po vrhu posuti narendanu gaudu i peći u rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Paziti da ne pregori gornja kora i po potrebi smanjiti temperaturu i peći dalje na 150 stepeni do rumene boje. Služiti je malo prohlađenu da biste mogli da je isečete.
Izvor : zena.blic.rs
Show Konversi KodeHide Konversi Kode Show EmoticonHide Emoticon