Indijska kuhinja sve više osvaja svet. Jela se spremaju brzo i lako, obiluju začinima, svežim voćem i povrćem, nema pridržavanja recepta po svaku cenu – sve su kombinacije dozvoljene.
INDIJSKI RAŽNJIĆI OD PILETINE
POTREBNO JE
POTREBNO JE
4 komada pilećih prsa, marinada, 3 kašičice paradajz-pirea iz tube, kašičica kumina u prahu, komadić rendanog đumbira, 1 limeta/limun (sok), 2 glavice zgnječenog luka, 2 kašičice čilija u prahu (odrediti prema ukusu), so, biber
PRIPREMA
Pileća prsa oprati, odstraniti im kožu, osušiti i zarezati na 2-3 mesta da bi se u njih lakše utrljala marinada. Marinadu pripremiti od navedenih sastojaka. Paziti da ne bude preretka (od soka limete) da bi se bolje držala za meso. (Ako imate mogućnost, upotrebite pire od sušenih paradajza - “sun dried tomato”.) Marinirano meso držati u frižideru najmanje 2 sata. Komade mesa staviti na rešetke za gril i peći do sat vremena na 200C. Nakon nekog vremena izvaditi pleh ispod grila i izliti vodu koja se cedi iz mesa, tako da se meso ne bi naparilo nego postalo hrskavo. Meso je tek na ivicama ljuto, a u sredini bi trebalo da bude vrlo meko i sočno.
PAKORA
POTREBNO JE
šolja (250 ml) brašna od leblebije, pola kašičice praška za pecivo, mala kašičica mlevene crvene paprike, pola kašičice čilija, pola kašičice mlevenog bibera, 2 kašičice mlevenog kumina, kašičica mlevenog korijandera, po potrebi soli, vode, pola osrednje glavice luka isitnjene na što sitnije cvetiće,
3 mlada zelena luka iseckana na kolutiće, oko 2 pune šake mladog spanaća, iseckanog na veće tračice
PRIPREMA
Sve suve sastojke umutiti sa toliko vode da se dobije smesa malo gušća nego za palačinke. Dodati povrće i promešati dok se celo ne pokrije. Ako je slučajno smesa presuva, ili ima više povrća više nego smese brašna i vode, dodavati pomalo brašna i vode dok ne budete zadovoljni srazmerom. Vaditi prženice iz testa kašičicom i pržiti u ulju na srednjevisokoj temperaturi. Kad ih vadite i spuštate u ulje da se prže, oblik nije toliko bitan, bitno je da su na kraju ukusne.
KADAI KARI
POTREBNO JE
POTREBNO JE
800 g pečuraka, 4 kašičice ulja, 2 cela crvena čilija ili feferone, 100 g naseckanog luka, 20 g narendanog đumbira, 25 g gnječenog luka, kašikica garam masale, 1/2 kašičica mlevene piskavice,
350 g čeri paradajza, oljuštenih i naseckanih, po želji očišćenih od semenki, do 2 dl gnječenog čeri paradajza, prema ukusu so, 2 kašičice prženih i zdrobljenih semenki korijandera, kašičica mlevenog crnog bibera, po želji 6-8 narezanih zelenih čilija za ukrašavanje, kašičica naseckanog svežeg korijandera ili peršuna
PRIPREMA
Očistite šampinjone, isecite na polovine, a veće na četvrtine. Zagrejte ulje u tiganju za prženje. Dodajte cele crvene papričice i naseckani luk, te pržite do minut. Dodajte narendanog đumbira i luka, te minut pržite na srednjejakoj temperaturi. Dodajte garam masalu, piskavicu i čeri, te pržite na srednjejakoj temperaturi povremeno mešajući. Dodajte pečurke i protresite nad jakom vatrom tako da se pečurke oblože mešavinom. Kuvajte 5-6 min. povremeno mešajući. Pred kraj dodajte čeri sos po ukusu, do 2 dl. Pečurke moraju biti u sosu, no čeri, te čili i ostali začini dosta preuzmu ukus nad neutralnim šampinjonima, tako da su šampinjoni tu više radi popunjavanja tj. davanja mase. Semenke korijandera ispržite na tiganju bez ikakve masnoće. Skinite ih čim počnu da mirišu. Zdrobite ih kašikom ili stavite u masni papir i pređite preko njih valjkom za testo. Jelo posolite, pospite zdrobljenim semenkama korijandera i po želji sveže mlevenim crnim biberom.
INDIJSKE POGAČICE SA KROMPIROM
POTREBNO JE
POTREBNO JE
Za testo: šoljica pšeničnog brašna, nekoliko kašičica jogurta, 1/2 kašičice soli, 2-3 kašičice ulja
Za preliv: 2-3 srednja krompira, 1/2 kašičice soli, 1/2 kašičice garam masale, 1/2 kašičice kumina (zrna), 1/4 kašičice kurkume, 1/4 kašičice čilija (sušenog, u komadićima), korijander/peršun/kapar (po želji)
PRIPREMA
Najpre lagano i polako utrljati ulje u brašno (u koje smo dodali mrvicu soli). Pomalo dodavati jogurt dok se ne dobije mekano, elastično testo (mešati oko 5 minuta). Dobijeno testo podeliti u osam kuglica (veličine otprilike pingpong loptice) i ostaviti ih u malo pouljenoj posudi pokrivene najmanje pola sata (može i par sati). U međuvremenu skuvati krompir i zgnječiti ga da se dobije masa za fini pire. U krompir dodati začine po želji - ako su sveži (peršun, korijander, kapar), neka budu sitno seckani. Mogu se dodati origano ili bosiljak ili ruzmarin. Od krompira takođe napraviti osam loptica iste veličine kao testo. Uzeti jednu kuglicu testa i na pobrašnjenoj posudi je oklagijom razvući u obliku diska, a na nju staviti kuglicu krompira. Umotati krompir u testo i pričvrstiti krajeve zajedno, ponovno pogačicu malo spljoštiti u disk i razvaljati oklagijom na takvu debljinu da se kroz nju vide začini. Peći u nauljenom tiganju. Gotova je za otprilike 1-2 minuta - što se vidi po lepoj rumenoj boji.
izvor : zena.blic.rs
Show Konversi KodeHide Konversi Kode Show EmoticonHide Emoticon