Specijaliteti kineske kuhinje na vašem stolu

Kineska kuhinja nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa vam predlažemo da ukućane iznenadite specijalitetima ove egzotične kuhinje.

NUDLE
POTREBNO JE
500 g špageta, 2 crna seckana luka, 3 čena belog luka, 350 g mlevenog belog mesa, 5 jaja, 180 ml vode, 500 g brokolija, cvetići i stabljika seckani na prutiće, svež kupus kao za kupus salatu, 5 šargarepa seckana na tanke prutiće, 180 ml ulja, 360 ml vode, 1-3 kašika belog vinskog sirćeta ili pirinčanog, so, soja sos, susamovo ulje

PRIPREMA
U velikoj šerpi na par kašika ulja propržiti kratko crni luk, a potom dodati i beli luk. Luk izvaditi sa strane i u istom ulju dalje nastaviti prženje. Marinirati belo meso u soja sosu pola sata, pa ga dodati i razmutiti sa jajima. Propržiti meso sa jajima na ulju od luka uz postepeno dolivanje 180 ml vode. Pržiti dok voda ne ispari. Brokoli i šargarepu kuvati na pari. Povrće koje je sečeno na prutiće staviti na papir za pečenje, pa potom u posudu za kuvanje na pari. Ukoliko nemate posudu od bambusa može da posluži i cediljka stavljena na šerpu u kojoj ste sipali malo vode i poklopili je. Zasebno skuvati nudle ili špagete.
PROLEĆNE ROLNICE
POTREBNO JE
200 grama sveže paprike, vezica mladog luka, 300 grama tikvica, 2 kašike ulja, kašičica vegete, 200 grama šargarepe, kašika parmezana, 300 grama tankog testa za pitu, jaje za premazivanje testa,
ulje za duboko prženje

PRIPREMA
Papriku, mladi luk i tikvice narežite na trake, propecite na ulju, dodajte vegetu i ohladite. Skuvajte šargarepu, ohladite i isto tako narežite na trake. Povrće izmešajte, pospite parmezanom i sve dobro promešajte. Tanko testo narežite na kvadrate. U sredinu stavite dve kašičice fila od povrća. Rubove testa premažite razmućenim jajetom. Krajeve testa savijte, a zatim zarolajte. Isto to učinite sa preostalim testom i povrćem. Rolne pržite u zagrejanom ulju, sa svake strane oko 2 minuta, a zatim ih stavite na upijajući papir.
BAOZI
POTREBNO JE
za testo: 2 praška za pecivo, pola kvasca, 3 dl vode, 2 kašikice šećera, 2 kašikice soli, 2 kašike ulja,
500 g brašna
Fil: 300 g mlevenog mesa (junetina), 150 g šampinjona, glavica crnog luka, kašika ulja, 2 kašike soja sosa, kašika gustina, kašikica đumbira, začiniti po želji so, biber, vegeta...

PRIPREMA
U mlakoj vodi razmutiti šećer, so i kvasac, pa ostaviti da smesa nadođe. U drugu posudu dodati brašno, prašak za pecivo i ulje.  Sjediniti sve sastojke, dodati ostatak vode i mesiti testo dok ne počne da se odvaja od posude. Izvadite testo i dobro ga premesite. Vratiti ga u posudu da nadođe. Sitno iseckati šampinjone i crni luk, pa ih dodati u posudu sa mlevenim mesom. Dodajte gustin i začine po želji. Sve sastojke potrebne za izradu fila (punjenja) sjediniti u jednoj posudi i dobro promešati dok se masa ne sjedini.
Testo opet premesite. Izdelite ga na 16-20 jednakih delova. Svaki deo oklagijom razvucite na krugove (10-15 cm), neka sredina ostane nešto deblja, a krajeve istanjite. Na sredinu svakog kruga staviti kuglicu fila, a zatim zatvorite baoze. U šerpi za kuvanje na pari poređajte  baoze koji se nalaze na papiru za pečenje i prekrijte poklopcem na kome se nalazi krpa da kapljice ne bi padale sa poklopca na njih. Kada ih stavite neka šerpa bude na najjačem, a posle smanjite. Nakon 15 minuta opet uključite šerpu, isključite je za tri minuta i ostavite baoze još 15.

Izvor : zena.blic.rs
Previous
Next Post »
Thanks for your comment