LENJA PITA
POTREBNO JE
ZA TESTO 3 jajeta, čaša šećera, štapić burbon vanile, pola kašičice mlevenog muskatnog oraščića, čaša ulja, 2 čaše brašna, čaša jogurta, prašak za pecivo
ZA FIL 1 kg jabuka, 2 kašike ulja, šećera po potrebi, 3 kašike griza, kašičica cimeta, 30 g listića badema
POTREBNO JE
ZA TESTO 3 jajeta, čaša šećera, štapić burbon vanile, pola kašičice mlevenog muskatnog oraščića, čaša ulja, 2 čaše brašna, čaša jogurta, prašak za pecivo
ZA FIL 1 kg jabuka, 2 kašike ulja, šećera po potrebi, 3 kašike griza, kašičica cimeta, 30 g listića badema
PRIPREMA
Pomešajte jaja sa šećerom i semenkama iz štapića burbon vanile. Dodajte ulje, brašno, prašak za pecivo, muskatni oraščić i jogurt, pa sve sjedinite. Oljuštite jabuke i izrendajte ih, pa ih potom dinstajte na dve kašike ulja. Dodajte griz, šećera po potrebi i kašičicu cimeta. Sipajte pola testa u podmazan pleh i pecite nekoliko minuta dok se ne uhvati korica. Zatim sipajte fil, pa preko rasporedite ostatak testa. Pecite 40 minuta na 180 stepeni. Pečenu pitu pospite šećerom u prahu i listićima badema.
Pomešajte jaja sa šećerom i semenkama iz štapića burbon vanile. Dodajte ulje, brašno, prašak za pecivo, muskatni oraščić i jogurt, pa sve sjedinite. Oljuštite jabuke i izrendajte ih, pa ih potom dinstajte na dve kašike ulja. Dodajte griz, šećera po potrebi i kašičicu cimeta. Sipajte pola testa u podmazan pleh i pecite nekoliko minuta dok se ne uhvati korica. Zatim sipajte fil, pa preko rasporedite ostatak testa. Pecite 40 minuta na 180 stepeni. Pečenu pitu pospite šećerom u prahu i listićima badema.
JESENJA SLATKA POGAČA
POTREBNO JE
6 manjih jabuka, šećer, 1 limun, 50 g maslaca, 3 kašike džema od kajsija, 2 kašike vode
ZA TESTO 200 g glatkog brašna, 125 g maslaca, 125 g šećera, kesica vanilin šećera, prstohvat soli, 1 limun, 3 jajeta, pola kašičice praška za pecivo, malo mleka
PRIPREMA
Dobro operite jabuke, pa svaku presecite na pola. Nemojte ih ljuštiti niti čistiti od koštica, samo presečene strane prelijte sokom od limuna i preko sameljite šećer u koji dodate cimet. Za testo mikserom penasto umutite maslac sa šećerom, pa dodajte vanilin šećer, so, sok od limuna. Dodajte jedno po jedno jaje, a zatim u dva navrata umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo, a između sipajte mleko. Masu sipajte u okrugli kalup i preko poređajte pripremljene polovine jabuka. Rastopljenim maslacem premažite jabuke i stavite kolač da se peče u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pred kraj pečenja zagrejte džem s malo vode i premažite kolač čim ga izvadite iz rerne.
Dobro operite jabuke, pa svaku presecite na pola. Nemojte ih ljuštiti niti čistiti od koštica, samo presečene strane prelijte sokom od limuna i preko sameljite šećer u koji dodate cimet. Za testo mikserom penasto umutite maslac sa šećerom, pa dodajte vanilin šećer, so, sok od limuna. Dodajte jedno po jedno jaje, a zatim u dva navrata umešajte brašno pomešano s praškom za pecivo, a između sipajte mleko. Masu sipajte u okrugli kalup i preko poređajte pripremljene polovine jabuka. Rastopljenim maslacem premažite jabuke i stavite kolač da se peče u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Pred kraj pečenja zagrejte džem s malo vode i premažite kolač čim ga izvadite iz rerne.
BEČKA PITA
POTREBNO JE
0,5 kg kora za pitu, 1 kisela pavlaka, 1 kg nakiselih jabuka, 300 g belog grožđa, 200 g šećera, 150 g griza, 2 kašičice cimeta, kašika mlevenog karanfilića, malo ulja, šećer u prahu, mlevena čokolada
PRIPREMA
Jabuke oljuštite, narendajte ih i pomešajte s polovinom šećera i cimetom. Bobice grožđa prepolovite i pomešajte s karanfilićem i ostatkom šećera, pa sjedinite s jabukama. Uzmite polovinu kora, pa svaku koru mažite kiselom pavlakom i poprašite cimetom, a onda ređajte jednu preko druge. Kada tako složite polovinu kora, na jedan kraj stavite polovinu mešavine jabuka i grožđa, pospite grizom i uvijte. Tako napravite još jednu jufku, pa stavite u podmazan pleh i pecite da korica dobije lepu, rumenu boju. Gotovu pitu pospite šećerom u prahu ili mlevenom čokoladom.
Jabuke oljuštite, narendajte ih i pomešajte s polovinom šećera i cimetom. Bobice grožđa prepolovite i pomešajte s karanfilićem i ostatkom šećera, pa sjedinite s jabukama. Uzmite polovinu kora, pa svaku koru mažite kiselom pavlakom i poprašite cimetom, a onda ređajte jednu preko druge. Kada tako složite polovinu kora, na jedan kraj stavite polovinu mešavine jabuka i grožđa, pospite grizom i uvijte. Tako napravite još jednu jufku, pa stavite u podmazan pleh i pecite da korica dobije lepu, rumenu boju. Gotovu pitu pospite šećerom u prahu ili mlevenom čokoladom.
Izvor : zena.blic.rs
Show Konversi KodeHide Konversi Kode Show EmoticonHide Emoticon