Lak meni za radne dane

Ako vam je dosadila jednolična hrana iz pekare, a nemate volje da ustanete ranije kako biste skuvali ručak za posao, rešenje je jednostavno - uveče pripremite zdrav i ukusan obrok koji ćete sutradan poneti u kancelariju.

Na radnom mestu provodimo najmanje osam sati dnevno, pa se podrazumeva da ćemo tamo i ručati. Prema rečima Zorana Stevanovića, šefa kuhinje restorana „Madera“, ne morate da budete iskusan kuvar kako biste spremili ručak za posao.

- Za ručak za poneti idealno rešenje predstavljaju jela na bazi testenine i pirinča, koja mogu da se jedu i hladna. Dobar izbor su takođe salate, uz dodatak mesa koje će vas držati sitim - kaže Stevanović za „Blic“.
Ako ne možete bez hleba, mesite ga sami.  

OSLIĆ S POVRĆEM
POTREBNO JE
250 g oslića, 1/4 paprike, par kriški patlidžana i tikvica, 1/4 manjeg crnog luka, manji paradajz, čen belog luka, kašičica soka od limuna, so, biber nmaslinovo ulje za pripremu nmalo seckanog peršuna

PRIPREMA
Ribu posolite i pobiberite. Zagrejte rernu na 180 C. Naseckajte luk, papriku, patlidžan, tikvice, paradajz i beli luk. Na maslinovom ulju kratko propržite povrće i posolite ga. Začinite limunovim sokom i prohladite. Oslića položite na papir za pečenje, pa oko njega stavite povrće. Pecite u ugrejanoj rerni 20 minuta.

TESTENINA S TUNJEVINOM
POTREBNO JE
350 g tunjevine iz konzerve, pola glavice luka, 50 g kiselih krastavaca, 150 g milerama, 50 g  majoneza, 200 g mladog kukuruza iz konzerve, 300 g testenine, so i biber
 
PRIPREMA
Naseckani luk i kockice kiselih krastavaca dodajte u posudu u kojoj ste pre toga promešali mileram i majonez, pa začinite solju i biberom. U smesu dodajte kukuruz, tunjevinu i unapred skuvanu testeninu. Promešajte pa ostavite da se ohladi. Ne zaboravite svoju ukusnu užinu u frižideru.

INTEGRALNE LAZANJE SA ŠAMPINJONIMA

POTREBNO JE
200 g integralnih lazanji, 250 g šampinjona, glavica crnog luka, beli luk, peršun, maslinovo ulje, začini ndva paradajza, bešamel sos, rendani kačkavalj po želji

PRIPREMA
Iseckani luk propržite na malo maslinovog ulja, dodajte očišćene i naseckane šampinjone i sve zajedno kuvajte oko deset minuta na laganoj vatri. Pri kraju ubacite beli luk, peršun i začine, pa sve zajedno kuvajte još par minuta.
Na malo maslinovog ulja propržite jednu kašičicu integralnog brašna, a zatim dodajte 2 decilitra nemasnog mleka i mešajte dok se ne zgusne.
U vatrostalnu posudu ulijte malo bešamela, zatim složite lazanje. Polijte ih jednom trećinom umaka od šampinjona, naređajte kolutove paradajza i po želji pospite rendanim kačkavaljem. Na isti način slažite dalje, sve dok ne potrošite lazanje. Gornji sloj lazanja polijte s malo bešamela i stavite u rerni prekrivene aluminijskom folijom 20 minuta na 200 °C.

PILAV
POTREBNO JE
komad pilećeg mesa (belo ili batak), 3 šoljice pirinča, šargarepa, glavica crnog luka, pola struka praziluka, kolut celera, pola paškanata, malo seckanog peršuna, ulje, vegeta, so, biber
 
PRIPREMA
U litar vode stavite meso i obarite ga. Za to vreme iseckajte crni luk, šargarepu, celer i paškanat i praziluk. U šerpu sipajte ulje onoliko koliko je dovoljno da se oblije dno šerpe. Propržite crni luk i šargarepu, pred kraj dodajte praziluk, još malo propržite, pa dodajte opran pirinač i zalijte supom. Dodajte i celer i paškanat, i iscepkano meso. Posolite, dodajte vegetu po ukusu, pobiberite i kuvajte na laganoj vatri dok se pirinač ne skuva. Na kraju stavite i malo seckanog peršuna. Uključite rernu da se zagreje, pa kad je pirinač kuvan, stavite da se malo zapeče.

izvor : zena.blic.rs
Previous
Next Post »
Thanks for your comment