Ako vam je dosadila jednolična hrana iz pekare, a nemate volje da ustanete ranije kako biste skuvali ručak za posao, rešenje je jednostavno - uveče pripremite zdrav i ukusan obrok koji ćete sutradan poneti u kancelariju.
Na radnom mestu provodimo najmanje osam sati dnevno, pa se podrazumeva da ćemo tamo i ručati. Prema rečima Zorana Stevanovića, šefa kuhinje restorana „Madera“, ne morate da budete iskusan kuvar kako biste spremili ručak za posao.
Na radnom mestu provodimo najmanje osam sati dnevno, pa se podrazumeva da ćemo tamo i ručati. Prema rečima Zorana Stevanovića, šefa kuhinje restorana „Madera“, ne morate da budete iskusan kuvar kako biste spremili ručak za posao.
- Za ručak za poneti idealno rešenje predstavljaju jela na bazi testenine i pirinča, koja mogu da se jedu i hladna. Dobar izbor su takođe salate, uz dodatak mesa koje će vas držati sitim - kaže Stevanović za „Blic“.
Ako ne možete bez hleba, mesite ga sami.
OSLIĆ S POVRĆEM
POTREBNO JE
250 g oslića, 1/4 paprike, par kriški patlidžana i tikvica, 1/4 manjeg crnog luka, manji paradajz, čen belog luka, kašičica soka od limuna, so, biber nmaslinovo ulje za pripremu nmalo seckanog peršuna
POTREBNO JE
250 g oslića, 1/4 paprike, par kriški patlidžana i tikvica, 1/4 manjeg crnog luka, manji paradajz, čen belog luka, kašičica soka od limuna, so, biber nmaslinovo ulje za pripremu nmalo seckanog peršuna
PRIPREMA
Ribu posolite i pobiberite. Zagrejte rernu na 180 C. Naseckajte luk, papriku, patlidžan, tikvice, paradajz i beli luk. Na maslinovom ulju kratko propržite povrće i posolite ga. Začinite limunovim sokom i prohladite. Oslića položite na papir za pečenje, pa oko njega stavite povrće. Pecite u ugrejanoj rerni 20 minuta.
Ribu posolite i pobiberite. Zagrejte rernu na 180 C. Naseckajte luk, papriku, patlidžan, tikvice, paradajz i beli luk. Na maslinovom ulju kratko propržite povrće i posolite ga. Začinite limunovim sokom i prohladite. Oslića položite na papir za pečenje, pa oko njega stavite povrće. Pecite u ugrejanoj rerni 20 minuta.
TESTENINA S TUNJEVINOM
POTREBNO JE
350 g tunjevine iz konzerve, pola glavice luka, 50 g kiselih krastavaca, 150 g milerama, 50 g majoneza, 200 g mladog kukuruza iz konzerve, 300 g testenine, so i biber
350 g tunjevine iz konzerve, pola glavice luka, 50 g kiselih krastavaca, 150 g milerama, 50 g majoneza, 200 g mladog kukuruza iz konzerve, 300 g testenine, so i biber
PRIPREMA
Naseckani luk i kockice kiselih krastavaca dodajte u posudu u kojoj ste pre toga promešali mileram i majonez, pa začinite solju i biberom. U smesu dodajte kukuruz, tunjevinu i unapred skuvanu testeninu. Promešajte pa ostavite da se ohladi. Ne zaboravite svoju ukusnu užinu u frižideru.
INTEGRALNE LAZANJE SA ŠAMPINJONIMA
POTREBNO JE
200 g integralnih lazanji, 250 g šampinjona, glavica crnog luka, beli luk, peršun, maslinovo ulje, začini ndva paradajza, bešamel sos, rendani kačkavalj po želji
PRIPREMA
Iseckani luk propržite na malo maslinovog ulja, dodajte očišćene i naseckane šampinjone i sve zajedno kuvajte oko deset minuta na laganoj vatri. Pri kraju ubacite beli luk, peršun i začine, pa sve zajedno kuvajte još par minuta.
Na malo maslinovog ulja propržite jednu kašičicu integralnog brašna, a zatim dodajte 2 decilitra nemasnog mleka i mešajte dok se ne zgusne.
U vatrostalnu posudu ulijte malo bešamela, zatim složite lazanje. Polijte ih jednom trećinom umaka od šampinjona, naređajte kolutove paradajza i po želji pospite rendanim kačkavaljem. Na isti način slažite dalje, sve dok ne potrošite lazanje. Gornji sloj lazanja polijte s malo bešamela i stavite u rerni prekrivene aluminijskom folijom 20 minuta na 200 °C.
PILAV
POTREBNO JE
komad pilećeg mesa (belo ili batak), 3 šoljice pirinča, šargarepa, glavica crnog luka, pola struka praziluka, kolut celera, pola paškanata, malo seckanog peršuna, ulje, vegeta, so, biber
komad pilećeg mesa (belo ili batak), 3 šoljice pirinča, šargarepa, glavica crnog luka, pola struka praziluka, kolut celera, pola paškanata, malo seckanog peršuna, ulje, vegeta, so, biber
PRIPREMA
U litar vode stavite meso i obarite ga. Za to vreme iseckajte crni luk, šargarepu, celer i paškanat i praziluk. U šerpu sipajte ulje onoliko koliko je dovoljno da se oblije dno šerpe. Propržite crni luk i šargarepu, pred kraj dodajte praziluk, još malo propržite, pa dodajte opran pirinač i zalijte supom. Dodajte i celer i paškanat, i iscepkano meso. Posolite, dodajte vegetu po ukusu, pobiberite i kuvajte na laganoj vatri dok se pirinač ne skuva. Na kraju stavite i malo seckanog peršuna. Uključite rernu da se zagreje, pa kad je pirinač kuvan, stavite da se malo zapeče.
izvor : zena.blic.rs
Show Konversi KodeHide Konversi Kode Show EmoticonHide Emoticon