MESNA VEKNA




SASTOJCI :

Za veknu : 500 gr mljevenog mesa
                  1 glavica crnog luka
                  2 češnja bijelog luka
                  1 jaje
                  1 kašika senfa
                  2 kriške starog hljeba
                  pola kašičice aleve paprike
                  so,biber
                  ulje

Za fil : 3 pečene crvene paprike
            6 kriški bijele pečenice
            6 kriški gaude


PRIPREMA :

Crni luk oguliti i izrendati nasitno.Stari hljeb namočiti u malo mlijeka da omekša,a potom ga dobro ocijediti.Bijeli luk isjeckati što sitnije ili ga protisnuti kroz presu.Meso ubaciti u odgovarajuću zdjelu pa mu dodati prethodno pripremljene obje vrste luka,stari hljeb,pjenasto umućeno jaje i začine te dobro izmiješati.Najbolje je miješati rukama,uz konstantno gnječenje,kako bi se od mesa lako oblikovala '' kora '' za rolat.Na providnoj foliji od mesa oblikovati pravougaonik.Na pravougaonik od mesa najprije poredati paprike,zatim pečenicu i sir te polako i lijepo uviti u rolat.Odstraniti foliju,rolat staviti u podmazanu tepsiju ili kalup za rolate,pouljiti ga i peći oko 50 minuta na 200 stepeni.
Previous
Next Post »
Thanks for your comment