MUSAKA OD PATLIDŽANA

musaka_od_patlidzana



Sastojci:
  • 1kg patlidžana
  • ulje po potrebi
  • 400 gr mljevenog mesa
  • 2 glavice luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 400 gr rajčice (može konzervirana)
  • 1 žlica svježeg timijana
  • 1 žličica origana
  • sol
  • papar
  • 1 žlica koncentrata od rajčice (košerva)
  • 1 dl bijelog vina
  • 1 žličica šećera
  • lovorov list
Premaz od sira
  • malo maslaca
  • 300 ml mlijeka
  • 2 žlice brašna
  • 30 gr sira (kao za pizzu)
  • 250gr ricotta sir
  • malo muškatnog oraščića
Patlidžan dobro oprati, osušiti i narezati na šnite. Potom ga posložiti na tanjur, posoliti i ostaviti da odstoji 20 minuta. U dublju tavu dodati ulje i sitno isjeckan luk. Nakon nekoliko minuta dodati i sitno narezani češnjak. Kada luk poprimi zlatno žutu boju dodati mljeveno meso, vino, začine, rajčice i šećer. Kuhati na laganoj vatri 20 minuta uz miješanje.
Na gril tavi lagano popržiti patlidžan i potom slagati musaku – red patlidžana, red mesa i tako dok se svi sastojci ne utroše.
Pripremiti namaz od sira tako da se u posudi otopi maslac, dodati brašno i lagano dolijevati mlijeko uz stalno miješanje. Kada se umak zgusne dodati sir, ricotta sir i muškatni oraščić. Musaku premazati sa namazom od sira i staviti u zagrijanu pećnicu na 180ºC oko 40 minuta (dok ne poprimi zlatno žutu boju).
Dodatni savjet: Umjesto sa namazom od sira musaku također možete preliti sa jajima razmućenim u vrhnju za kuhanje.

Previous
Next Post »
Thanks for your comment