Mekane krofne a jos suplje i sa belim pojasom

Mekane krofne a jos suplje i sa belim pojasom

Svima uspe pa cak i pocetnicima. Testo je kompaktno i bas tacno kolko treba brasna, nije lepljivo da bi se moralo dodatno dodavati brasna.
 
Sastojci
800 gr brasna
2 jaja
400 ml mleko ( mlako )
50 gr kvasca ( svezeg )
1 zlica puna secera
1 zlicica soli
50 ml ulja
po zelji strugana korica jednog limuna
secer u prahu za posuti
nadav po zelji
razne glazure po zelji

Priprema
Toplo mleko, izmrvljen kvasac i secer izmutiti. Dodati ostale sastojke ( 50 ml ulja, 2 cela jaja, so, brasno i limunovu koricu ako koristimo )  umesiti testo. Prekriti vanglu i neka stoji na toplom dok ne nadodje. Premesiti i neka nadolazi ponovo.
Na pobrasnjenoj radnoj povrsini testo razviti na 1 cm debljine. Iz testa vaditi krofne okruglom modlom ili casom.
Izrezano testo za krofne redjati na pobrasnjenu radnu povrsinu. Prekriti kuhinjskom krpom i neka stoji 20-30 min.
serpa u kojoj ce se prziti krofne treba da je siroka i niska ( da bi se krofne lakse okretale ). Krofne pri przenju treba da plivaju u ulju ( nikako da dodiruju dno ). Ulje ne sme da je previse toplo.
Malo nauljiti ruke uzimati testo za krofne i spustati u ulje onu stranu koja je bila gore. Prziti istovremeno 4 krofne. Preklopiti poklopcem i prziti dok se dobro krofna ne napuha, a potom skinuti poklopac, okrenuti krofne na drugu stranu i peci do kraja.
Przene krofne stavlajti na kuhihjski papir da se upije visak masnoce.
Krofne mozete puniti cim ocete, posuti secerom u prahu, razne glazure po zelji.
Savet: Ulje za krofne ne treba da je previse toplo. Najbolje je proveriti temperaturu tako sto ce te u ulje ubaciti mali komad testa. Idealno ulje je ako se oko testa pocinju da se stvaraju mali mehurici. Ukoliko je testo odma potamnilo, ulje je prevruce i tada treba ga ohladiti, tako sto uklonimo ga sa vatre i dodamo malo hladnog ulja, ili smanjiti temperaturu.
Svaki put kada spustate krofne u ulje, preklopite i przite preklopljene krofne sve dok se dobro ne napuhaju, skinuti poklopac, preokrenuti i prziti bez poklopca. To cinimo da bi se krofne dobro napuhale, postale suplje i dobile beli pojas. Ako zelite krofne koje nisu suplje razvite testo deblje od 1 cm. (coolinarika.com)
Previous
Next Post »
Thanks for your comment