Meso na drugačiji način: Savršeni obroci sa dodatkom testenina i povrća

Meso je nezaobilazni sastojak u gotovo svim jelima, a kada ga spremite pikantno sa testeninama ili u obliku salate, užitak je zagarantovan.

KINESKA SALATA OD MESA I REZANACA
POTREBNO JE:

250 g kineskih rezanaca, sok od 3 limete, 2 kašike šećera, 2 kašičice sambal oeleka (azijskog slatko-ljutog sosa), 1 kašičica ribljeg sosa, 1 krastavac, 1 crveni luk, 200 g lubenice, 500 g junećih šnicli, 1 kašika ulja, so, biber.

PRIPREMA:
Skuvajte rezance po uputstvu na pakovanju, properite ih u hladnoj vodi i dobro ocedite. Za preliv stavite u posudu sok od limete, tri kašike vode, šećer, sambal oelek i riblji sos. Sve dobro promešajte. U posudu stavite tanko narezani krastavac i luk i tanko isečenu lubenicu. Promešajte sve zajedno pa dodajte rezance, posolite i pobiberite po želji. Meso posolite i pobiberite pa ga ispecite na gril tiganju premazanim uljem. Pečeno meso zamotajte u alu-foliju i pustite da odstoji oko 5 minuta. Nakon toga meso narežite na trakice. Rasporedite salatu u činijice, odozgo poređajte meso i prelijte umakom. Po želji pospite svežim listovima korijandera.

SALATA OD MESA I GRAŠKA
POTREBNO JE:
100 g svinjetine, 1/2 čaše graška, 2 krompira, 2 kisela krastavca, 2 jajeta, 2 kašike majoneza, so, biber.

PRIPREMA:
Kuvano meso i krompir isecite na sitne komade. Pomešajte sa kuvanim graškom i isečenim tvrdo kuvanim jajima. Sve to prelijte majonezom i začinite i ukrasite po volji.

KARI PILEĆA SALATA
POTREBNO JE:
350 g pilećeg kuvanog ili pečenog mesa, 3 kašike majoneza, 180 g grčkog jogurta, 50 ml belog vina, 1 kašičica marmelade od limuna, 2 kašike kari praha, 2 stabljike celera, 2 mlada luka, 50 g suvog grožđa, so, biber, malo soka od limuna.

PRIPREMA:
Pileća prsa narežite na kockice i stavite u činiju za salatu. Dodajte naseckani luk i celer i suvo grozđe, pa promešajte. Napravite preliv od majoneza, jogurta, vina, marmelade, kari praha i soli. Sve to dobro sjedinite pa time prelijte piletinu i povrće i dobro promešajte. Po potrebi još dosolite i pobiberite i dodajte sok od limuna. Stavite salatu u frižider da se dobro ohladi.

PIKANTNA SALATA SA MESOM
POTREBNO JE:
500 g svinjskog mesa, 1/2 krastavca, 1 glavica crnog luka, 2 paradajza, listovi zelene salate, 30 g sitno seckanog lišća celera, 20 g mladog luka, 2 kašike soja sosa, 3 kašike limunovog soka, 1 kašika šećera, 2 crvene ljute papričice, 2 kašike sitno seckanog korijandera, nekoliko grozdova.

PRIPREMA:
Meso ispecite na roštilju ili u rerni, malo ohladite i isecite na sitne parčiće. Dodajte sitno sečeno povrće, soja sos, limunov sok i šećer i dobro promešajte. Garnirajte seckanim korijanderom i grožđem. Servirajte toplo sa listovima zelene salate.

GOVEĐA SALATA NA DRUGAČIJI NAČIN
POTREBNO JE:
600 g junećeg mesa (kuvanog), 250 g šampinjona, 3 kisela krastavca, 2 struka mladog cnog luka, 2 jajeta, 2 kašike majoneza, 1 kašičica senfa, 1 kašika kisele pavlake, 4 kašika sirćeta, so, biber, listovi zelene salate.

PRIPREMA:
Polovinu skuvanog i ohlađenog junećeg mesa isecite na tanke kriške, a ostali deo na kockice. Kriške mesa posolite, pobiberite i provucite kroz sirće. Na tacnu za serviranje naređajte oprane i prosušene listove salate, a preko nanesite pripremljene kriške mesa. Blanširane šampinjone isecite, dodajte preostalom mesu, kao i krastavčiće iseckane na kolutove, struk mladog luka i krupnije isečena kuvana jaja. Pomešajte kašiku sirćeta sa senfom, majonezom i pavlakom. Dodajte so i biber i pomešajte sa prethodnim sastojcima pa izručite na drugu polovinu  tacne. Ostalo sirće pomešajte s iseckanim strukom mladog luka i prelijte preko kriški mesa. Ukrasite po sopstvenoj želji i ostavite jedan sat u frižider pre služenja.

ĆUREĆA SALATA SA RIBIZLOM I BOROVNICAMA
POTREBNO JE:
1/2 kg razne zelene salate, 1 konzerva kukuruza šećerca, 0,5 kg ćurećeg filea, 250 g ribizli, 1 paradajz, 500 g starog hleba, 150 g borovnica, 100 g špargli, 2 dl maslinovog ulja, so, biber, mešavina suvih začina, peršunov list, 200 g mocarela sira.
ZA PRELIV:
2 dl mleka, 1 kašika kisele pavlake, malo senfa, malo majoneza, so, biber, origano, bosiljak, ruzmarin, maslinovo ulje.

PRIPREMA
Hleb isecite na kockice i ispecite u rerni pa ostavite da se ohladi. Ćureći file isecite na kockice pa prepecite na maslinovom ulju i ohladite. Zelenu salatu iskomadajte na manje komade, a paradajz i sir isecite na kockice i ohladite. Špargle očistite i odsecite vrhove pa isecite na manje kolutiće i prokuvajte u slanoj vodi 10-15 minuta i ohladite. Ribizle i borovnice očistite i ohladite. Za preliv izmiksajte mleko, kiselu pavlaku, majonez, senf i začine pa na maslinovom ulju na jakoj vatri stavite da prokuva i da se malo zgusne. Pre posluživanja u tanjir stavite prvo zelenu salatu pa onda ostale sastojke po želji i na kraju prelijte prelivom.

AVOKADO SA PILETINOM
POTREBNO JE:
2 veća pileća filea, 200 g pirinča, 2 veća zrela avokada, 1 konzerva crvenog pasulja, 1 konzerva paradajza u komadima, 1 glavica zelene salate, 2-3 grančice celera, so, biber, maslinovo ulje, vinsko sirće.

PRIPREMA:
Na vrelom ulju pecite pileće file 5-10 minuta. Izvadite iz tiganja i ostavite sa strane da se ohladi. Pirinač skuvajte u slanoj vodi, procedite i ostavite da se ohladi. Avokado oljuštite, uklonite košticu i isecite na kockice. Ohlađeni pirinač sipajte u veću činiju za salatu, dodajte isprani i oceđeni pasulj, paradajz isečen na kockice, zelenu salatu isečenu na tanke trake, sitno iseckane grančice i listove celera, piletinu isečenu na trake i kockice avokada. Posolite, pobiberite, prelijte maslinovim uljem i vinskim sirćetom i servirajte.

NEOBIČNA ĆUREĆA SALATA
POTREBNO JE:
350 g kuvane ili grilovane ćuretine, 1 kašika grčkog jogurta, 1 kašika majoneza, 1 zelena jabuka, 1 struk celera, 1 ½ kašika suvog grožđa, 100 g kačkavalja, 1 kašika iseckanih svežih listova žalfije, 1 kašika meda, so, biber.

PRIPREMA:
Ćuretinu isecite na trakice i izmešajte sa jogurtom i majonezom pa je prilikom mešanja malo izgnječite viljuškom. Dodajte jabuku i kačkavalj iseckane na kockice i sve ostale sastojke i dobro izmešajte. Služite je na listovima sveže salate ili na tostu.

Izvor : zena.blic.rs
Previous
Next Post »
Thanks for your comment