8 slasnih salata koje će vam podariti savršenu figuru

Salate jednostavne i ukusne. Probajte...

GRČKA SALATA
POTREBNO JE:

2 krastavca, 2 paradajza, 1 paprika, 1 crni luk, 1/2 glavice zelene salate, 8-10 maslina, 100 g feta sira, so, biber, maslinovo ulje, peršunov list

PRIPREMA:
Fetu isecite na kockice, prelijte je maslinovim uljem i sitno isečenim peršunovim listom. Blago promešajte i ostavite da odstoji. Povrće operite, zelenu salatu isecite na komadiće veličine zalogaja, paradajz isecite na kriške, krastavac na kolutiće, masline prepolovite, a crni luk sitno isecite. U dublju činiju spojite povrće, posolite i pobiberite po ukusu, dodajte pripremljeni feta sir i ako treba još malo maslinovog ulja. Sve blago promešajte i poslužite grčku salatu.

MINESTRONE SALATA
POTREBNO JE:
450 g crvenog pasulja, 450 g makarona, 1 glavica crvenog luka, 2 tikvice, 150 g zelene salate, 3 paradajza, 1 šargarepa, 100 g parmezana, 20 listića mladog spanaća, 4 struka svežeg bosiljka, so
ZA PRELIV:
2 kašike senfa, 1 kašika meda, 1 kašičica origana, biber, so, vinsko sirće

PRIPREMA:
U slanoj vodi odvojeno skuvajte pasulj i makarone, pa ih ocedite. Crveni luk isecite na tanke listiće, neoguljene tikvice na polovine kolutova, zelenu salatu na trake, paradajz na kockice i šargarepu na kratke štapiće. U odgovarajućoj činiji pomešajte sve pripremljene sastojke, dodajte parmezan i sitno iseckani sveži bosiljak, pa sve još jednom pažljivo promešajte. Na kraju minestrone salatu začinite prelivom pripremljenim od navedenih sastojaka i servirajte na tanjirima obloženim mladim listićima spanaća.

SALATA SA CVEKLOM, JABUKOM I KAČKAVALJEM
POTREBNO JE:
1 cvekla srednje veličine, 1 zelena jabuka, 1 manji crveni luk, 1 šargarepa, 1 krompir, 1 jaje, 50 g kačkavalja, 1 kašika sirćeta, so

PRIPREMA:
Skuvajte krompir, pa izrendajte povrće, osim luka – njega narežite na tanke kriške. Izrendajte i jabuku, a kuvano jaje i kačkavalj iseckajte na kockice. Sve sastojke dobro izmešajte, dodajte so i sirće i još malo promešajte.

SALATA OD BORANIJE
POTREBNO JE:
500 g mlade boranije, so, 1 veza rotkvica, 150 g čeri paradajza
ZA PRELIV: 50 ml maslinovog ulja, 1 kašika seckane mirođije, 2 mlada luka, 2 kašike limunovog soka, so, susam

PRIPREMA:
Boraniju očistite, isecite, operite i kuvajte u posoljenoj vodi 15-20 minuta. Ocedite je, isperite pod mlazom hladne vode i ohladite. Dodajte rotkvice narezane na kolutiće i paradajz. Prelijte pripremljenim prelivom od ulja, mirođije, luka, limunovog soka, soli i susama. Sve sastojke dobro promešajte i poslužite.

MEŠANA VITAMINSKA SALATA
POTREBNO JE:
1 glavica kupusa, 4 šargarepe, 1/2 glavice zelene salate, 2 paradajza, so, ulje, sirće ili limunov sok

PRIPREMA:
Očistite i operite povrće, pa kupus i šargarepu narendajte, a zelenu salatu i paradajz sitno isecite. Spojite povrće za mešanu salatu u dublju činiju i začinite salatu po ukusu sa soli, sirćetom ili limunovim sokom i uljem. Gotovu salatu poslužite kao prilog uz sve vrste mesa.

SALATA SA PIRINČEM I POVRĆEMPOTREBNO JE:
1 šolja integralnog pirinča, 1 patlidžan, 1 paradajz, 1 crni luk, 10 maslina, 1 crvena paprika, 1 zelena paprika, so, biber, peršun, bosiljak

PRIPREMA:
Patlidžan oljuštite, isecite na kockice, posolite i ostavite da malo odstoji i pusti vodu. U šerpu stavite šolju pirinča, dve šolje vode i prstohvat soli. Stavite na srednju vatru i kuvajte oko 20 minuta. U tiganj stavite kašiku ulja i luk iseckan na rebarca. Kada je luk na pola gotov dodajte iseckanu papriku. Nakon što je paprika omekšala dodajte i patlidžan. Povrće treba u ovoj fazi samo da se izgriluje, pa nemojte dodavati puno ulja. Kada je povrće gotovo dodajte začine, so, biber, peršun, bosiljak, iseckan paradajz i masline i ostavite da se povrće hladi. Nakon što je pirinač skuvan pomešajte ga sa ostatkom povrća. Salata može da se jede hladna i topla.

SALATA OD LUBENICE, DINJE I SUSAMA
POTREBNO JE:
1/3 šolje šećera, 3 kašike belog vinskog sirćeta, ½ kašike soli, ½ kašike mlevenog đumbira, 3 kašike ulja, 3 kašike maslinovog ulja, 1 ½ kašičica susama malo preprženog, ½ kašičice susamovog ulja, crvena mlevena paprika, 2 šolje na kocke isečene lubenice, 2 šolje na kocke isečene dinje, 1 iseckan krastavac, 1 glavica zelene salate, sveži korijander, feta sir

PRIPREMA:
U manjoj posudi pomešajte šećer, sirće, so i đumbir. Stavite na šporet i zagrevajte dok se šećer potpuno ne otopi. Prebacite smesu u veću posudu i malo-pomalo dodajite maslinovo i obično suncokretovo ulje, naprestano mešajući varjačom. Zatim, na kraju, dodajte susamovo ulje, susam, so, biber i mlevenu papriku. U velikoj posudi pomešajte dinju, lubenicu i krastavac, zalijte sa pola šolje dresinga i dodajte zelenu salatu. Na vrh salate možete staviti listove svežeg korijandera i izmrvljeni feta sir.

ZELENA SALATA SA JABUKOM, CELEROM I ŠARGAREPOM
POTREBNO JE:
1 glavica zelene salate, 150 g zelenih jabuka, 150 g šargarepe, 150 g celera, 150 g kisele pavlake, 50 g majoneza, so

PRIPREMA:
Zelenu salatu operite, isecite na rezance i stavite u dublju posudu. Celer, šargarepu i jabuku očistite, narendajte i dodajte u činiju sa salatom. Pomešajte kiselu pavlaku, majonez i so, pa ovim dresingom prelijte salatu i promešajte.

Izvor : zena.blic.rs
Previous
Next Post »
Thanks for your comment