Sa kafom i uz kafu: 3 najjednostavnije poslastice

Poslastice nas mame na uzdahe bez obzira da li spadate u kategoriju sladokusaca ili ne. Ovih 5 sjajnih slatkiša napravićete za tili čas.


TIRAMISU
POTREBNO JE
veća kesica piškota, 2 jajeta, 2 žumanceta, 150 g šećera, 500 g sira marskapone, 2 dcl slatke pavlake, kesica šlaga, limun, pola litra mleka, čokolada u prahu, po željin rum, po želji
PRIPREMA
Na pari skuvati jaja i šećer. Umutiti šlag i dodati marskapone i potom lagano umutiti, potom sjediniti sa jajima i šećerom. Dodati limun. Mleko na blagoj vatri zagrejati, dodati čokoladu u prahu i rum. U to umakati piškote i ređati. Tako sa polovinom piškota. Preko njih se stavlja polovina pripremljenog fila. Ostatak piškota potopiti u mleko i ređati, a potom preliti sa ostatkom fila. Kolač ostaviti u hladnjak i nakon nekih pola sata staviti čokoladu u prahu.
MUS SA KAFOM
POTEBNO JE
100 g bele čokolade, 80 g crne čokolade, 1 dl slatke pavlake, 1/2 šoljice jake kafe (espreso), 2 žumanceta
PRIPREMA
Za beli mus:
Sitno narežite belu čokoladu i stavite u posudu. Zagrejte 50 ml pavlake, prelijte preko čokolade i mešajte dok se čokolada ne otopi i smesa postane glatka i sjajna. Otprilike 2/3 smese podelite u dve manje staklene čaše da svaki sloj bude debeo po 2 centimetra. Stavite na dva sata u frižider da se smrznu.
Za tamni mus:
Naseckajte tamnu čokoladu i otopite na pari ili u mikrotalasnoj. U toplu čokoladu umešajte kafu i jedan po jedan žumanac, mešajte ručnom žicom dok ne dobijete ujednačenu smesu. Umutite čvrst šlag od preostalih 50 ml pavlake i polako mešajući dodajte smesi od čokolade, kafe i žumanca. Ulijte tamnu smesu preko svetle, opet pokrijte i hladite dok se mus ne stegne. Ostatak svetlog musa prelijte preko tamnog i držite u hladnjaku do posluživanja.
KAPUĆINO TORTA
POTREBNO JE
Kore: 21 jaje, 36 kašika šećera, 36 kašika mlevenih oraha, 6 kašika kakaoa, 3 žumanceta
Fil: 18 žumanaca, 25 kašika šećera, 2 kašike brašna, 5 kesica kapućina, 500 g margarina, 200 g prah šećera, 400 g šlag krema

PRIPREMA
Umutiti 7 belanaca sa 12 kašika šećera, dodati 1 žumance, 12 kašika mlevenih oraha, 2 kašike brašna i 2 kašike kakaoa. Ispeći ovako 3 kore. Fil: Žumanca i šećer skuvati na pari, kad je masa skoro gotova umešati 2 kašike brašna i 5 kesica kapućina (razmutiti u 150 ml ključale vode). Masu kuvati još malo, a zatim je skloniti da se ohladi. Posebno umutiti margarin sa prah šećerom i dodati ohlađen fil, sve lepo izmešati mikserom. Umutiti šlag krem i filovati tortu: kora-fil-šlag-kora...

Izvor : zena.blic.rs
Previous
Next Post »
Thanks for your comment