ZAPEČENI KARFIOL




SASTOJCI :

1 glavica karfiola
500 gr oljuštenog krompira
400 gr šampinjona
2 kašike brašna
1 kašika prezli
pola veze peršuna
50 gr biljnog  margarina
mješavina začina
300 ml vode
ulje
so,mljeveni crni biber


PRIPREMA :

Karfiol oprati,razlistati na cvjetove i obariti u šerpi,na šporetu,u posoljenoj vodi.Krompire isjeći na sitnije kockice i kuhati u drugoj šerpi u posoljenoj vodi.Skuhan krompir procijediti,staviti u sud,izgnječiti viljuškom,dodati margarin,a zatim izmiksati kao za pire.Šampinjone isjeći na tanke listove i pržiti u tavi na zagrijanom ulju.Kada se šampinjoni proprže dodati brašno,sipati vodu i kuhati dok sos ne bude srednje gustine.Skloniti tavu sa šporeta,dodati sitno isjeckan peršun,mješavinu začina,pobiberiti i promiješati.Izmiksan krompir istresti u vatrostalnu posudu namazanu margarinom i izravnati površinu.Na krompir poredati oprane i ocjeđene cvjetove karfiola.Na karfiol istresti sos iz tave i posuti prezlom.Peći u zagrijanoj rerni 15-20 min na 200 stepeni.
Previous
Next Post »
Thanks for your comment