3 brze poslastice sa sirom

Sir u slatkišima nije novitet, ali ova tri predloga jesu. Isprobajte ih još danas.


AMERIČKI KOLAČ
POTREBNO JE
ZA FIL: 500 g sitnog sira, 2 jaja, 130 g sitnog šećera, vanil šećer
ZA TESTO: 120 g brašna, 125 g maslaca, 3 kašike šećera + vanil šećer, 3-4 kašike kakaoa u prahu,
3 kašike mleka
FLAZURA: 250 g maslaca, 250 g crne čokolade, 200 g šećera, 60 g brašna, 4 jaja

PRIPREMA
Prvo napravite fil od sira tako što ćete pomešati sitni sir sa šećerom i jajima i ostavite u frižideru da se hladi. Uključite rernu na 180 stepeni i mali pleh za torte obložite papirom za pečenje. Umešajte sve sastojke za osnovno testo u rastopljeni maslac (rukom, ne mikserom) i smesu utapkajte na dno pleha. Pecite 15 minuta, dok testo ne dobije mat boju.  Izvadite, malo prohladite, na testo staviti fil i sve vratite u frižider dok pripremate čokoladni deo. Za čokoladni deo otopite maslac i čokoladu. U tu smesu rukom (ne mikserom!) umešajte jaja, šećer i brašno. Prelijte preko fil od sira. Rernu uključite na  160 stepeni i tortu pecite oko sata, bez otvaranja. Neka stoji malo u ugašenoj rerni, a zatim je izvadite. U ovom trenutku nikako nemojte da je sečete da biste je probali jer će se vruća čokolada razliti. Torta mora da prenoći i dobro se ohladi. Ukrasite je po želji.
NEMAČKI KOLAČ
POTREBNO JE
ZA FIL: 750 g sitnog sira, 3 jaja, 370 ml mleka, 100 g šećera, 4 kesice pudinga od vanile, 50 g brašna, 50 g putera, rendana kora limuna, vanilin šećer
ZA TESTO: 200 g brašna, 100g maslaca, 50 g šećera + 1 kesica vanilinog šećera, jaje, rendana kora limuna
 
PRIPREMA
Od navedenih sastojaka zamesite koru. Obložite kalup veličine 26 centimetara, dno i zidove.
Fil pravite tako što se izmiksujete sitan sir i mleko. Zatim umutite jaja sa šećerom pa sve sastavite sa sirom. Dodate ostale sastojke i sve dobro sjedinite. Fil sipate na koru, pečete 20 minuta na 200 stepeni u rerni. Izvadite kolač iz rerne da se ohladi 20 minuta, pa ga ponovo pecite još 20 minuta.
KOLAČ OD LIMUNA
POTREBNO JE
rendana korica 3 limuna, 180 g šećera, 80 g maslaca, 4 jaja, prstohvat soli, 80 ml isceđenog soka limuna
ZA PODLOGU: 170 g integralnog keksa, 100 g maslaca, vanilin šećer
ZA FIL: 2 kesice želatina, 100 ml vode, 500 g sitnog sira, 60 g šećera u prahu, 50 ml soka limuna, kašika rendane kore limuna, tri četvrtine pripremljene marmelade od limuna, 300 ml slatke pavlake
ZA DEKORACIJU: 300 ml slatke pavlake, četvrtina marmelade od limuna 

PRIPREMA
Prvo pripremite marmeladu od limuna. Rendanu koricu i šećer stavite u blender i dobro imešajte dok se ne sjedine. Maslac sobne temperature penasto izmešajte i postepeno dodajte pripremljeni šećer s limunovom koricom i jedno po jedno jaje.  Dodajte so, sok limuna i stavite na paru stalno mešajući, te kuvajte dok smesa ne postigne temperaturu oko 80 °C (oko 10 minuta kuvanja), ali ne sme da počne da vri i da se zgruša. Ohladite najprije na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru. Pripremite podlogu tako što mlevenom integralnom keksu dodate otopljeni maslac i vanil šećer. Kalup za torte (20-22 cm) obložite providnom folijom i na dno utisnite pripremljenu masu. Ostavite u frižideru da se stegne. Želatin pripremite kako piše ne kesici. Sitan sir mešajte mikserom pa mu postepeno dodajte šećer, zatim sok limuna, koricu limuna i tri četvrtine pripremljene i hladne marmelade. Želatin umešajte u smesu. Na kraju dodajte šlag od pavlake. Smesu sipajte na ohlađenu koricu od keksa. Ostatak marmelade od limuna rasporedite po kolaču, ostavite u frižideru da se dobro stegne. Kolač izvucite iz kalupa i, ako želite, ukrasite šlagom.

Izvor : zena.blic.rs
Previous
Next Post »
Thanks for your comment