Đulbastije




Sastojci:
 500 gr mljevene junetine 
400 gr krompira 
3 manje glavice luka 
2 čehna bijelog luka
2 kašike brašna 
1 jaje 
po ukusu so, biber, vegeta
bešamel:
malo putera 
2-3 kašike brašna 
500 ml mlijeka 
200 ml vrhnja za kuhanje 
malo soli, bibera
komadić sira po želji

Priprema:
Luk sitno nasjeckati, krompir naribati na krupnijoj strani rendeta a bijeli luk na sitnijoj. Sve dodati mljevenom mesu. Ulupati jaje i dodati u smjesu. Dodati i 2 kašike brašna, so biber i mješavinu začina. Sve fino izmiješati da se masa ujednači. Oblikovati đulbastije, kao pljeskavice....i pržiti ih u dobro zagrijanom ulju.
Pržene đulbastije slagati jednu do druge u vatrostalnu posudu ili pleh!
Bešamel:na ulje u kojem se pržilo meso dodati komadić putera. Staviti 2-3 pune kašike brašna i miješati da se ne stvore grudvice. Sipati mlijeko miješajući svo vrijeme. Dodati i vrhnje za kuhanje, so i biber, po želji.
U gotov bešamel dodati i malo sira ( kačkavalj, parmezan, gauda, ementaler...po želji ) Preliti đulbastije bešamelom, pokriti folijom i peći 30-tak minuta na 220 C.
Zatim skinuti foliju i peći još 15-tak minuta na istoj temperaturi.
Izvor: coolinarika.com
Previous
Next Post »
Thanks for your comment