Laki zalogaji: 4 ukusna predjela za svaku priliku

Iznenadite ukućane ili goste ovim maštovitim kombinacijama namirnica.


MESNI ROLAT SA KUVANIM JAJIMA

POTREBNO JE
1 kg mešanog mlevenog mesa, 300 g crni luk, 1 čen belog luka, po želji suvi biljni začin, so, biber, 1 jaje, 5 tvrdo kuvanih jaja
PRIPREMA
Crni luk isitnite u blenderu, beli luk izgnječite i stavite u meso. Dodajte so, začin, biber i sve to izmešajte sa mesom. Meso dobro umesite, pa dodajte umućeno jaje.
Uzmite foliju, namažite je uljem i meso razvucite na pravougaonik. Stavite kuvana jaja, pa uvijte u rolat.
Stavite u podmazan pleh i pecite na 250 stepeni, oko 45 minuta, u zavisnosti od pećnice.

SUVE ŠLJIVE U PAŠTETI
POTREBNO JE

150 g pačje džigerice, 150 g pileće džigerice, 100 ml mleka, 20 ml konjaka ili vinjaka, 50 g suvih šljiva, 25 g oraha, 150 g masne slanine, so, biber
PRIPREMA
Džigerice potopite u mleko i ostavite da prenoći u frižideru. Sutradan prelijte konjakom ili vinjakom i ostavite da stoji još dva–tri sata. Kalup za pečenje obložite slaninom tako da krajevi vire. Poparite suve šljive da omekšaju i složite ih u kalup zajedno sa džigericom i orasima. Pecite 25 minuta na 175 stepeni. Izvadite kalup iz rerne, stavite daščicu i teg da se pašteta dobro ispresuje. Kada se ohladi, odstranite suvišnu masnoću i secite na kriške. Servirajte uz prepečeni hleb, maslac i povrće iz turšije.
Vreme pripreme: 55 minuta
Srednje-teško
POVRĆE U ASPIKU
POTREBNO JE

1 l bujona od povrća, 70 g želatina u prahu, 2 g soli, 2 belanceta, 200 g šargarepe, 200 g celera, 200 g karfiola, 200 g graška, 200 g kukuruza šećerca
PRIPREMA
Pripremite bujon od povrća, želatin natopite u hladnoj vodi, a belanca umutite. Procedite bujon i dodajte mu želatin i belanca, pa posolite i stavite da se zagreva na tihoj vatri dok ne proključa, stalno mešajući. Kada proključa, isključite ringlu i ostavite da stoji oko pola sata. Skinite penu s površine i procedite kroz gazu nakvašenu vodom i do upotrebe čuvajte u frižideru. Šargarepu i celer isecite na kockice, karfiol podelite na cvetove, skuvajte s graškom i kukuruzom, pa ocedite. Povrće stavite u modlu, zalijte aspikom i ostavite preko noći u frižideru da se dobro stegne. Modlu kratko potopite u vrelu vodu, izručite aspik na tanjir i isecite oštrim nožem na šnite.

ŠARENI ROLAT
POTREBNO JE

15 g maslaca, čen belog luka, 150 g kuvanog spanaća, 4 jaja, malo muskatnog oraha, so, biber, 4 kašike brašna, nekoliko listova zelene salate, 1 limun ZA NADEV 200 g rikote ili nekog sitnog sira, 3 kašike jogurta, 3 struka mladog luka, crvena babura, 125 g pršute, 2 paradajza
PRIPREMA
Na maslacu propržite usitnjeni beli luk, dodajte kuvani i iseckani spanać, prodinstajte i ohladite. Odvojte žumanca i belanca, žumanca pomešajte sa spanaćem, začinite muskatnim orahom i dodajte sneg od ulupanih belanaca. Lagano izmešajte, smesu sipajte u pleh obložen papirom i pecite 10–12 minuta na 180 stepeni. Ispečeni rolat izvadite, odvojte papir i urolajte ga u aluminijumsku foliju. Na koru od spanaća poređajte filete pastrmke. Pomešajte sir, papriku i mladi luk, pa filujte preko pastrmke i na kraju poređajte kolutove paradajza. Uvijte rolat u providnu foliju i čuvajte u frižideru. Servirajte sečeni rolat na podlozi od zelene salate i ukrasite limunom.

Izvor : Zena.blic.rs

Previous
Next Post »
Thanks for your comment