Zdrava gozba: Uživajte u ukusnim obrocima od morske ribe

Ribu treba jesti bar tri puta nedeljno, savetuju lekari. Zato uživajte u zdravim obrocima od morske ribe koje ćete bez teškoća da pripremite.

SKUŠA SA POVRĆEM U SOPSTVENOM SOKU
POTREBNO JE
600 g skuše, 3 krompira, 2 šargarepe, 2 glavice crnog luka, 200 g graška, beli luk, peršun, 1 limun, ulje, mešavina suvog začina, biber

PRIPREMA
Skušu očistite, odstranite glavu i krljušti, posolite je i napunite nadevom od sitno iseckanog peršuna pomešanog sa limunovim sokom i sitno iseckanim belim lukom, pa ostavite da odstoji pet minuta. U međuvremenu oljuštite krompir i isecite ga na kockice srednje veličine, očistite šargarepu i isecite luk. Sve ovo sjedinite, dodajte grašak i sipajte ulja koliko da se vidi da je smesa nauljena, dodajte začin i promešajte. Potom napravite vrećicu od aluminijumske folije, uspite smesu, na vrh toga stavite ribu po dužini i zatvorite foliju. Tako dobijenu vrećicu stavite u pleh i pecite na 200 stepeni oko 25 minuta, a potom smanjite na 170 stepeni i pecite još 25 minuta. Kada je gotovo, izvadite foliju na jedan tanjir za serviranje, potom je rasecite odozdo i sav sadržaj će izaći u posudu.

RIBA PRŽENA U TESTU
POTREBNO JE
750 g oslića ili neke druge ribe, limunov sok, so, 100 g brašna, 1 jaje, 125 ml mleka, 1 kašika ulja

PRIPREMA
Ribu poprskajte limunovim sokom i ostavite da odstoji oko 30 minuta. Papirnatim ubrusom prosušite ribu, začinite je solju i isecite na sitne komade. Sipajte brašno u posudu i u sredini napravite udubljenje. Posebno umutite jaje i dodajte mleko. Malo mešavine ulijte u udubljenje u brašnu, pa promešajte. Postupno sipajte ostatak jaja i mleka, a zatim i ulje, pa nastavite da mešate dok ne dobijete glatko testo. Svaki komadić ribe umočite u testo, tako da ga sasvim pokrije, i pržite ribu u dosta vrućeg ulja dok testo ne dobije zlatnosmeđu boju. Pre posluživanja ribu ocedite na papirnatom ubrusu i poslužite uz kuvani pirinač.

ŠKARPINA NA RIBARSKI NAČIN
POTREBNO JE
1 kg škarpine, 250 g paradajza, 10 maslina, 2 čena belog luka, peršun, so, biber, brašno, crno vino

PRIPREMA
Škarpinu očistite, uvaljajte u brašno i ispecite u tiganju. Ribu zatim premestite u drugu posudu, a na istom ulju prodinstajte narezani paradajz, dodajte sitno iseckane masline, beli luk i začine. Gotov sos zalijte vinom, prokuvajte i poslužite uz pečenu škarpinu.

MARINIRANA TUNJEVINA SA KROMPIROM
Potrebno je:, 1 kg tunjevine, 1 kg krompira, sok od 1 limuna, 1 dl maslinovog ulja, 1/2 čaše belog vina, 1 beli luk, lovor, ruzmarin, so, biber
PRIPREMA: Odreske tune posolite, pobiberite i zalijte maslinovim uljem. Dodajte ruzmarin, lovor, sitno naseckani beli luk, sok od limuna i belo vino. Preko noći ostavite u frižideru. Sve stavite u tepsiju. Krompir isecite na kriške, posolite, pobiberite i stavite uz tunjevinu. Pokrijte folijom i pecite u rerni na 200 stepeni oko jedan sat. Pred kraj skinite foliju da se lepo zapeče.

BELA RIBA U SOSU OD POMORANDŽE
POTREBNO JE
4 fileta bele ribe, 2 kašike mešavine suvog začina, 2 kašičice limunovog soka, 2 šargarepe, 2 mlada luka, 2 tikvice, 1 crvena paprika, maslinovo ulje. ZA SOS OD POMORANDŽE:, 60 g maslaca, 1 mladi luk, 125 ml soka od pomorandže, 1 kašičica pomorandžine kore, 1 kašičica suvog začina, 1 kašičica gustina, 2 kašike vode

PRIPREMA
Pripremite četiri veća komada alufolije pravougaonog oblika i premažite ih maslinovim uljem. Stavite svaki filet ribe na zasebnu, namašćenu foliju, pospite suvim začinom, nakapajte limunovim sokom i premažite sa još malo ulja. Zamotajte ribu u alufoliju i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 10-15 minuta. Za prilog, očistite povrće i narežite ga na tanke trake. U većem tiganju zagrejte ulje i povrće kratko propržite, dodajte začin. Za sos, na 20 g maslaca kratko propržite sitno iseckan mladi luk, ali samo beli deo. Dodajte sok od pomorandže, narendanu koricu pomorandže i začin. Kuvajte mešajući 3-4 minuta i dodajte gustin razmućen sa vodom. Sklonite sa vatre i u vrući sos postepeno stavite preostali maslac. Pečene riblje filete izvadite iz folije, stavite na tanjire i poslužite sa prilogom od povrća i sosom od pomorandže.

BAKALAR SA JABUKAMA
POTREBNO JE
800 g jabuka, 150 g luka, 4 odreska bakalara, lovorov list, so, biber, 4 kašike maslinovog ulja, 300 g krompira, 150 g šargarepe, 150 g zelene boranije

PRIPREMA
Jabuke ogulite, očistite i narežite na kriške. Polovinu jabuka poređajte na dno vatrostalne posude. Luk narežite na tanke kolutove i polovinu količine narezanog luka poslažite po jabukama. Po luku složite bakalar, list lovora i posolite. Opet poslažite luk, odreske bakalara i na kraju završite kriškama jabuka. Posolite, pobiberite i poprskajte maslinovim uljem. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta. U međuvremenu skuvajte krompir, boraniju i šargarepu. Krompir isecite na tanke kolutove, a kuvanu šargarepu na kolutiće. Na tanjir za posluživanje složite pečenu ribu i kuvano povrće.

LIST SA MASLINAMA I PARADAJZOM
POTREBNO JE
800 g lista, 2 kašike limunovog soka, 2 kašike brašna, ulje. ZA SOS OD PARADAJZA:, 3 kašike maslinovog ulja, 2 čena belog luka, 800 g paradajza, 3 kašičice šećera, 1 kašika mešavine suvog začina. ZA NAMAZ OD MASLINA:, 100 g crnih maslina bez koštica, 1 vezica bosiljka, 160 g fileta inćuna u biljnom ulju, 3 kašike maslinovog ulja, so, biber

PRIPREMA
Na maslinovu ulju kratko propržite naseckani beli luk i šećer. Dodajte oljušten i iseckan paradajz i začin, pa dinstajte oko 15 minuta. Za namaz od maslina u električnoj seckalici sameljite masline, dodajte pola količine bosiljka, inćune, biber, so i maslinovo ulje. Ribu očistite i odstranite joj kožu, prelijte je limunovim sokom, uvaljajte u brašno, a zatim pecite oko tri minute sa svake strane. U vatrostalnu posudu rasporedite paradajz i na njega složite ribu. Preko nje stavite namaz od maslina, pa pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni oko 15 minuta. Pečenu ribu složite na tanjire i preko nje pospite rendani parmezan i narezani bosiljak. Uz nju poslužite prilog od palente ili kuvanog krompira.

RIBA U SOJA SOSU
POTREBNO JE
1 kg ribe po želji, đumbir, 1 praziluk, 2 kašike ulja, 1 dl soja sosa za ribu i morske plodove

PRIPREMA
Očistite ribu i napravite lagane proreze u ribljem mesu s jedne i s druge strane. Iseckajte đumbir i praziluk na uske tanke štapiće i stavite u proreze ribe. Ribu tako kuvajte na pari oko deset minuta. Nakon što je riba skuvana procedite višak vode koji se stvorio nakon kuvanja i zagrejte ulje u posebnoj posudi. U ulje možete dodati začine ili ljute papričice. Važno je da ulje bude vruće i tako zagrejanog ga prelijte preko ribe. Na kraju sve zalijte soja sosom i ribu poslužite sa kuvanim pirinčem.

FILOVANA RIBA SA ROŠTILJA
POTREBNO JE
4 ribe po želji, 2 šargarepe, 4 čena belog luka, peršun, ruzmarin, sok od 1 limuna, mešavina suvog začina, so, biber, maslinovo ulje

PRIPREMA
U dublju činiju izmešajte maslinovo ulje, ruzmarin, začin, biber, so, iseckani peršun, iseckani beli luk, iseckanu šargarepu i limunov sok. Ribu očistite, operite i pospite začinom, solju i uljem, pa ostavite desetak minuta da odstoji. Zatim je iznutra napunite sa pripremljenom smesom, a krajeve zakačite grančicama ruzmarina. Ribu zatim ispecite na roštilju. Ispečenu ribu prelijte sa ostatkom smese i poslužite uz blitvu i kuvani krompir.

Izvor : zena.blic.rs
Previous
Next Post »
Thanks for your comment